Ökoturisztikai szezonnyitó a Gemencben

Kerékpáros és gyalogos turistáknak, a természetfotózás kedvelőinek, családoknak kínál programokat a Gemenc Zrt. négynapos ökoturisztikai szezonnyitója április 28-tól május 1-jéig.

Az első, szombati napon tervezett 15 kilométeres kerékpártúrán a természetkedvelők a gemenci erdő olyan részeit is felkereshetik, amelyek bejárására egyébként nincs lehetőség. Az útvonal a Bátai Holt-Duna mellett lévő megfigyelő tornyot és a Nyéki Holt-Duna mellett futó tanösvényt is érinti, utóbbi csak kísérővel érhető el – mondta az MTI-nek Csontos Péter, a Gemenc Zrt. szekszárdi erdészetének vezetője. Szintén ritkán látható erdőrészeket fedezhetnek fel a természetfotósok április 30-án, hétfőn, amikor Krizák Istvánnak, a Mezőföld Természetfotó Egyesület tagjának segítségével készíthetnek felvételeket a Rezéti-Duna-ág környékén. Az erdészetvezető elmondta: a látogatók vaddisznókat, szarvasokat figyelhetnek meg az ártéri erdőben, köszönhetően annak, hogy még nem teljes a fák lombkoronája, és jobban átlátható a terep, Malomtelelőnél, Lassiban pedig jó esély van réti sasokat látni.

A programokba – amelyet részletesen a gemenczrt.hu honlap ismertet – bekapcsolódik a karapancsai kastély is, ahol második alkalommal rendezik meg a Bor éjszakája elnevezésű estet. A XIX. századi vadászkastélyban bordalok kíséretében a szekszárdi Németh János pincészetének díjnyertes borait kóstolhatják meg a látogatók. A május 1-jei, hagyományos családi programon többek közt kézműves foglalkozások, bográcsos vadételek, kiállítások várják a természetkedvelőket a pörbölyi ökoturisztikai központnál, az erdőt lovasfogattal és erdei vasúttal is be lehet majd járni.  Április 28-án életbe lép a gemenci erdei vasút nyári menetrendje, május 1-jén azonban Pörböly és Gemenc-Dunapart állomás között csak a rendezvény belépőjével lehet utazni.  A nyári menetrend szerint a vonatok hétköznapokon Pörbölytől Malomtelelőig, hétvégi napokon a gemenci Duna-partig, illetve Keselyűsig közlekednek, ekkor nosztalgia gőzmozdony viszi az utasokat.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.