Októberben nőtt a világ olajtermelése

A Nemzetközi Energiaügynökség, a párizsi székhelyű IEA kedden publikált novemberi jelentésében megemelte az idei és a jövő évi globális olajkereslet-növekedési előrejelzését.

Az IEA legfrissebb prognózisában arra számít, hogy 2023-ban a világ kereslete napi 2,40 millió hordóval (bpd) emelkedik az előző évihez képest a korábban jelzett 2,30 millió bpd-ről. A globális olajkereslet így az idén napi 102 millió hordó lesz. Az IEA becslése így közelebb került az OPEC hétfőn kiadott prognózisához, amelyben napi 2,46 millió bpd-re tette az idei keresletnövekedést. Az IEA kiemeli, hogy a kínai olajkereslet szeptemberben újabb rekordmagasságra, napi 17,1 millió hordóra emelkedett. Kína a teljes napi 2,40 millió hordós globális növekedéshez napi 1,8 millió hordóval járul hozzá. A 2024-es keresleti növekedést az ideihez képest napi 930 ezer hordóra emelte novemberi prognózisában az IEA az októberben kiadott 880 ezer hordós becslésről. Az, hogy a keresletnövekedés mértéke az idei napi 2,40 millió hordóról napi 930 ezer hordóra lassul jövőre, a globális gazdasági növekedés lendületvesztésére, ezen belül is az OECD-ben erősödő gazdasági ellenszélre vezethető vissza, ami a csoporton belül már az olajkereslet csökkenéséhez fog vezetni – írja az IEA prognózisa.    

Az IEA jövő évi keresletnövekedési becslése lényegesen, napi 1,32 millió hordóval marad el az OPEC 2024-es növekedési becslésétől, ami napi 2,25 millió hordó az ideihez képest. A világ olajtermelése októberben napi 320 ezer hordóval napi 102 millió hordóra nőtt. Az Egyesült Államok és Brazília növekedése felülmúlja az előrejelzéseket, ami hozzájárul ahhoz, hogy a globális kínálat napi 1,7 millió hordóval éves összesítésben rekordszintre, napi 101,8 millió hordóra emelkedjen 2023-ban. Az Izrael és a Hamász között október elején kezdődött háború nem volt érdemi hatással az olajellátás áramlására az IEA megállapítása szerint. Az orosz olajexport októberben napi 70 ezer hordóval napi 7,5 millió hordóra csökkent. A becsült exportbevételek 25 millió dollárral 18,34 milliárd dollárra csökkentek.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.