Októberben távozik a BP vezérigazgatója

Tony Hayward októberben távozik a Mexikói-öbölbeli olajkatasztrófáért felelős BP vállalat vezérigazgatói tisztségéből – vált ismertté Londonban hétfőn. Beszámolók szerint a szakember várhatóan a TNK-BP oroszországi vegyesvállalat igazgatótanácsában kap helyet, miután megvált jelenlegi posztjától.

Távozásának részleteiről egyelőre csak annyi ismeretes, hogy egy évi fizetését, vagyis hozzávetőleg egymillió fontot vehet fel, és nyugdíjszámlájára is igényt tarthat, amikor visszavonul. A számlán lévő összeg elérheti a 12 millió fontot. Ezt  még hosszú távú befektetései is kiegészítik, amelyek azonban a BP teljesítményének függvényében alakulnak.    Az 53 esztendős vezérigazgató 28 éve dolgozik a BP kötelékében, oroszországi áthelyezését elősegíti, hogy jó kapcsolatokat ápol a térségben. Haywardot a Deepwater Horizon olajfúró torony április 20-i katasztrófája óta hevesen kritizálták, mondván hogy nem szentel elég figyelmet a katasztrófa elhárításának. Elemzők szerint a vezérigazgató távozásának körülményei ismét bírálatok célpontjává tehetik a vállalatot, amely kedden teszi közzé első féléves – vélhetően lesújtó, rekord veszteségeket elkönyvelő – eredményeit. Tony Haywardot az amerikai Bob Dudley válthatja a vezérigazgatói székben. Amennyiben kinevezik, ő lesz az első külföldi a nagy múltú vállalat élén. Az 54 éves Dudley New Yorkban született, de az olajkatasztrófa sújtotta Mississippiben nevelkedett. Dudley a környezeti katasztrófa elhárításában betöltött szerepe miatt Haywardnál jóval nagyobb népszerűségnek örvend.

Ajánlott tartalom

Hozzáláttak az ötödik kút fúrásának a békési gázmezőn

A hétvégén láttak hozzá az ötödik kút fúrásához a Nyékpuszta lelőhelyen - jelentette be szerdán közölt legfrissebb Facebook-bejegyzésében az Energiaügyi Minisztérium (EM).