Olaj: Ukrajna nem tud Oroszországnak ártani

Oroszország rendelkezik alternatív lehetőségekkel az olaj és a földgáz Európába szállítására arra az esetre, ha Ukrajna leállítaná a tranzitszállításokat. A döntésnek leginkább Magyarország, Szlovákia és a Cseh Köztársaság látná a kárát – idézi a Transznyeft orosz állami olajvezeték üzemeltető vállalatot a RIA Novosztyi hírügynökség online hírportálja.

Oroszország évi mintegy 14 millió tonna nyersolajat szállít a Barátság (Druzsba) vezetéken Ukrajna területén keresztül európai ügyfeleinek. “Ezt a mennyiséget könnyűszerrel átirányíthatjuk a Barátság északi, fehéroroszországi ága felé” – mondta a Transznyeft szóvivője, Igor Gyomin. “Az ukrán szankciók Magyarországot, Szlovákiát és a Cseh Köztársaságot sújtják majd” – figyelmeztetett.

Ukrajna pénteken jelentette be, hogy 26 különféle szankciót készül alkalmazni orosz és egyéb illetőségű 172 magánszemély, 65 vállalat ellen, ami egyebek között a szénhidrogén energiahordozóknak az ország területén keresztül történő szállítását is megtiltja. A szankciós listát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, azt az ország nemzetbiztonsági és honvédelmi tanácsa vizsgálja.

Ukrajna tranzitországként szolgál, de fogyasztója is az orosz földgázszállításoknak. A 2013-ban az országba belépő orosz földgáznak mintegy fele tranzitszállítás volt, ami az IEA (International Energy Agency) adatai szerint mintegy 15 százalékát fedezte az európai gázfelhasználásnak.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.