Olaj: Ukrajna nem tud Oroszországnak ártani

Oroszország rendelkezik alternatív lehetőségekkel az olaj és a földgáz Európába szállítására arra az esetre, ha Ukrajna leállítaná a tranzitszállításokat. A döntésnek leginkább Magyarország, Szlovákia és a Cseh Köztársaság látná a kárát – idézi a Transznyeft orosz állami olajvezeték üzemeltető vállalatot a RIA Novosztyi hírügynökség online hírportálja.

Oroszország évi mintegy 14 millió tonna nyersolajat szállít a Barátság (Druzsba) vezetéken Ukrajna területén keresztül európai ügyfeleinek. “Ezt a mennyiséget könnyűszerrel átirányíthatjuk a Barátság északi, fehéroroszországi ága felé” – mondta a Transznyeft szóvivője, Igor Gyomin. “Az ukrán szankciók Magyarországot, Szlovákiát és a Cseh Köztársaságot sújtják majd” – figyelmeztetett.

Ukrajna pénteken jelentette be, hogy 26 különféle szankciót készül alkalmazni orosz és egyéb illetőségű 172 magánszemély, 65 vállalat ellen, ami egyebek között a szénhidrogén energiahordozóknak az ország területén keresztül történő szállítását is megtiltja. A szankciós listát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, azt az ország nemzetbiztonsági és honvédelmi tanácsa vizsgálja.

Ukrajna tranzitországként szolgál, de fogyasztója is az orosz földgázszállításoknak. A 2013-ban az országba belépő orosz földgáznak mintegy fele tranzitszállítás volt, ami az IEA (International Energy Agency) adatai szerint mintegy 15 százalékát fedezte az európai gázfelhasználásnak.

Ajánlott tartalom

Hétfőtől kötelező az új energiacímkék használata

Kötelező hétfőtől az új energiacímkék használata a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szombaton az MTI-vel.