Olajkatasztrófa – a BP már júliusban elfojthatja a szivárgást

Elképzelhető, hogy néhány héten belül, már júliusban sikerül elfojtani a mélytengeri szivárgást a Mexikói-öbölben – közölte az olajkatasztrófáért felelős BP vállalat a CBS televízió csütörtöki híradása szerint.

Az egyik mentesítő fúrás már kevesebb mint 100 méterre van a szivárgó olajkút csövétől, és 7-10 napon belül elérheti annak külső burkát.
A brit olajvállalat korábban úgy becsülte, hogy a mentesítő fúrás augusztus közepén érheti el a csövet a tengerfenék alatt több ezer méterrel, lehetőséget nyújtva a kút végleges eltömítésére.
A BP két mentesítő fúrást kezdett oldalirányból – az egyiket május 2-án, a másikat május 16-án – azzal a céllal, hogy nehéziszap, majd cement lepumpálásával elzárják a mélyből feltörő kőolaj útját.
“Tökéletes körülmények között, ha nem kell megszakítani (a műveletet), július 20. és 27. között fel lehet készülni a kút lezárására” – mondta Bob Dudley, a BP ügyvezető igazgatója.

A mentesítő fúrás egy olyan ponton fogja elérni a 17 centiméteres csövet, ahol azt 22 centiméter vastag acélburkolat veszi körül; azt nem tudni, hogy a felszín felé szökő kőolaj és földgáz a csőben vagy a cső és a burkolat között tör fel. Az is előfordulhat, hogy az olaj és a gáz az acélburkolaton kívül tör utat magának fölfelé. A terv szerint először iszapot lövellnek a csőhöz a rések kitöltésére, esetleg több szakaszban, majd cementtel zárják le a furatot. Ez 7-10 napot vesz majd igénybe, és lehet, hogy a műveletet meg kell ismételni.
A sérült olajkút lezárásának időpontját nemcsak a cső bizonytalan állapota miatt nehéz megjósolni, hanem azért is, mert az esetleges trópusi viharok lassíthatják a mentesítő fúrásokat. Az utóbbi hetek viharos időjárása lelassította a tengerfelszíni olajeltakarítási műveleteket, a fúrások azonban – amelyeket két lebegő olajfúró toronyról végeznek – nem szenvedtek késedelmet.

A nyersolaj április 20. óta ömlik a tengerbe, azóta, hogy felrobbant a BP által üzemeltetett Deepwater Horizon olajfúró kút. A balesetben 11 munkás halt meg. A tengerbe ömlött olaj mennyiségét illetően a legkülönbözőbb becslések láttak napvilágot, a legutóbbi értékelés szerint 326-636 millió liter szivárgott a Mexikói-öböl vizébe. Az olajszennyeződés már mind az öt öbölmenti amerikai szövetségi állam – Alabama, Louisiana, Mississippi, Florida és Texas – partjait elérte.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.