Olajkatasztrófa – a kormány kételkedik a BP erőfeszítéseinek sikerében

Miközben az olajszennyeződés a Mexikói-öbölben egyre mélyebbre issza magát a louisianai mocsárvidékbe, az amerikai kormány mind kevésbé van meggyőződve arról, hogy a BP képes megszüntetni a már több mint egy hónapja tartó mélytengeri szivárgást – hangzott el az NPR közszolgálati rádió hétfői tudósításában.

Az olajkatasztrófáért részben felelős BP vállalat, az április 20-án felrobbant, majd elsüllyedt olajfúró platform üzemeltetője már több sikertelen kísérletet tett a sérült olajkút elzárására.
Az Obama-kormány “nem teljesen biztos abban, hogy a BP tudja, mit csinál” – idézte a rádió Ken Salazar belügyminisztert.
“Dühös vagyok és csalódott, hogy a BP nem tudta elzárni a kutat és leállítani a környezetszennyezést” – jelentette ki Salazar, jelezve: ha kiderül, hogy a BP “nem úgy jár el, ahogy kellene”, akkor a kormány veszi át a katasztrófaelhárítás irányítását.

A Fehér Ház hét végi közléséből az is kiderült, hogy az igazságügy-minisztérium adatgyűjtést kezdett az olajbaleset ügyében. Azt azonban nem tudni, hogy büntetőjogi vizsgálat indult-e. A nyomozók mindenesetre a Mexikói-öbölben is jártak a katasztrófára adott választ vizsgálva.
Ken Salazar belügy- és Janet Napolitano belbiztonsági miniszter vezetésével hétfőn szenátusi küldöttség utazott a térségbe a helyzet felmérésére.
A BP – a legfrissebb közlés szerint – csak szerda reggel foghat hozzá ahhoz a művelethez, amelynek az a célja, hogy eltömítsék az olajkút végén levő kitörésgátlót. A műveletet eredetileg vasárnapra tervezték.

A szivárgást úgy akarják leállítani, hogy nehéziszapot lövellnek a szerkezetbe. Ez a művelet nem ismeretlen az olajkitermelő iparban, de ekkora, 1500 méteres mélységben még soha nem hajtották végre. A szakértők az utóbbi hetekben ennek az előkészítésével foglalkoztak. Független szakemberek viszont figyelmeztettek: ha az akció nem sikerül, újabb, az eddiginél nagyobb szivárgás keletkezhet.

Bobby Jindal, Louisiana állam kormányzója közölte: az olajfolt már csaknem 20 kilométer mélységben hatolt be a törékeny part menti lápvilágba, és a partvidék már több mint 104 kilométeres szakaszát áztatja sűrű szennyeződés.
A legszerényebb becslések szerint legalább 6 millió gallon (22,7 millió liter) nyersolaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe az április 20-i platformrobbanás óta. A magukat realistábbnak nevező szakértők viszont azt állítják: a mostani katasztrófa már súlyosabb az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es alaszkai baleseténél, amikor 11 millió gallon (41,6 millió liter) olaj szennyezte be a tengert és a partot.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.