Olajkatasztrófa – a közvélemény elégedetlen

Az amerikai közvélemény nagyobb része szerint az Obama-kormány gyenge teljesítményt nyújt a Mexikó-öbölben történt olajkatasztrófa kezelésében – derült ki a USA Today által csütörtökön közölt közvélemény-kutatásból.

A USA Today/Gallup friss felmérése szerint a felnőttek 60 százaléka gyengének vagy nagyon gyengének látja a szövetségi kormány válaszlépéseit. A megkérdezettek 53 százalékának ugyanez a véleménye arról, ahogy Barack Obama elnök kezeli a katasztrófát.
A közvélemény 50 százaléka szerint a környezetvédelmi szempontok előbbre valók a gazdasági érdekeknél, utóbbiakat 43 százalék tartja fontosabbnak.

Karl Rove, George Bush volt elnök tanácsadója arról írt a The Wall Street Journal csütörtöki számában, hogy az olajfolt Obama Katrinája. Szerinte az elnök elleni bírálatok jogosan fokozódnak: a letargikus szövetségi kormány halogatta vagy nem hozta meg az állami és helyi hatóságok által kért fontos döntéseket, és engedte, hogy a BP irányítsa a katasztrófaelhárítást.
Obamát már nemcsak az ellenzék támadja. A CNN hírtelevízió több demokrata párti szakértőt is megszólaltatott, akik elégedetlenségüket, sőt dühüket fejezték ki az Obama-kormány nem kellően határozott fellépése miatt. A CNN tudósítója a helyszínről elképedve számolt be arról, hogy Louisiana mocsárvilágában – ahol nagy területek úsznak a sűrű, ragacsos olajszennyeződésben – több részen semmilyen kárelhárítási munka nem folyik.

Az ABC World News szerint a helyi lakosság felháborítónak tartja a kormány tétlenségét. A Fox News arról tudósított, hogy miközben szakadatlanul ömlik az olaj az öböl vizébe, Obama kedden egy adománygyűjtő rendezvényen vett részt, szerdán pedig egy kaliforniai naperőműbe látogatott.
A USA Today szerint a Mexikói-öböl partján élők ugyan megértik, hogy alapvetően csak a BP képes elállítani az immár 38. napja tartó mélytengeri olajszivárgást, de azt kérdezik: miért nem tett többet a szövetségi kormány a partok megóvása érdekében? Miért nem utasították a BP-t arra, hogy még több hajót vessen be a felszíni olajfolt lefölözésére, és miért nem épülhetett még több olajgát?

Obama a rá nehezedő nyomás hatására már csütörtökön sajtótájékoztatót tart, amelyen be fogja jelenteni: újabb hat hónappal meghosszabbítja az újabb tengeri olajfúrási engedélyek kiadására vonatkozó tilalmat. Az elnök pénteken – az április 20-i platformrobbanás óta másodszor – a térségbe, Louisiana államba utazik, hogy tájékozódjon a kárelhárításról.
Eddig több mint 7 millió gallon (26,5 millió liter) nyersolaj ömlött ki a kútból. Becslések szerint a felszíni olajfolt nagysága 75 ezer négyzetkilométer, és Louisiana több mint 110 kilométeres parti szakaszát érte el a sűrű szennyeződés. A kárelhárításban 1300 vízi jármű vesz részt, a szövetségi hatóságok 140 ezer négyzetkilométernyi vízfelületet zártak le a halászat elől.

A parti őrség közlése szerint Louisiana állam partjainál, a Breton-szorosból visszarendelték a tisztításban segédkező 125 halászhajót, miután három különböző hajón dolgozó négy munkásnál egészségi gondok jelentkeztek, émelygésre, szédülésre, fej- és mellkasi fájdalmakra panaszkodtak.

Ajánlott tartalom

A környezet jobban reagál az apróbb fejlesztésekre

Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani, figyelve arra, hogyan reagál erre a környezet - hangsúlyozta a Szent György-hegyi bornapok megnyitóján a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Hegymagas községben kedden.