Olajkatasztrófa – csak minden ötödik teknős éli túl

Csak minden ötödik teknős éli túl az olajszennyeződést a Mexikói-öbölben – hangzott el a CBS News hírcsatorna tudósításában.

Környezet- és vadvédő csoportok feszített ütemben igyekeznek menteni az állatokat az öbölben, az amerikai történelem legnagyobb olajkatasztrófájának helyszínén. Akár a partoktól 50 kilométerre is kiemelik a teknősöket a vízből.
A tengeri teknősök öt fajtáját fenyegeti a 70. napja tartó olajszivárgás, közülük négy veszélyeztetett. Sok teknősön nem látszik nyersolaj, a bajok belsőleg jelentkeznek: a hüllők lenyelik, belélegzik a szennyezést. Főleg az olajat magába szívó hínár veszélyes, amelyből szívesen táplálkoznak – mondta Mandy Tumlin, a teknősök szakértője Louisiana államból.

Környezetvédő csoportok eddig több mint 500 teknőst mentettek ki a szennyezés térségében, és a tapasztalat az, hogy csak minden ötödik marad életben.
A szövetségi hatóságok közölték, hogy eddig 72 barna pelikánt mentettek ki a körzetből és tisztítottak meg; a madarakat egy nemzeti vadasparkban engedték szabadon, Houstontól 280 kilométerre délnyugatra.
A katasztrófáért felelőssé tette BP brit vállalat két mentesítő fúrást kezdett, amelyek várhatóan augusztusban érik el a szivárgó olajkút csövét, lehetőséget nyújtva a kút végleges eltömítésére. A BP-nek a katasztrófaelhárítás eddig már több mint 2,65 milliárd dollárjába került.
A vezető fejlett és fejlődő országok G20-as csoportjának hét végi torontói csúcstalálkozóján a résztvevők a záródokumentumban megemlítették a katasztrófát. Kinyilvánították, hogy meg kell osztaniuk egymás között a legjobb módszereket a hasonló balesetek megelőzése és a tengeri környezet védelme érdekében.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.