Olajkatasztrófa – Fehér Ház: a legsúlyosabb olajkatasztrófa

Az amerikai történelem legsúlyosabb olajkatasztrófája történt a Mexikói-öbölben – mondta Barack Obama elnök energiaügyi és klímaváltozási tanácsadója kedden az ABC televízióban.

“Ehhez szerintem sajnos kétség sem fér” – fogalmazott Carol Browner a Good Morning America című reggeli műsorban.
Miközben már 36. napja szakadatlanul ömlött a nyersolaj a vízbe, a katasztrófa fő felelősének tartott BP olajcég megkezdte a végső előkészületeket ahhoz a szerdai művelethez, amellyel a tervek szerint teljesen lezárják a mélytengeri kutat.

Az április 20-án felrobbant és két nappal később elsüllyedt Deepwater Horizon olajfúró platformot üzemeltető vállalat hetek óta készül a tengerfenéken levő kitörésgátló eltömítésére. A cég közlése szerint az akció sikerének az esélye viszont csak 60-70 százalék. A műveletet ilyen, 1500 méteres mélységben még soha nem hajtották végre, ezért nem garantálható az eredmény.
A szivárgást úgy akarják leállítani, hogy a felszínről nehéziszapot juttatnak le és lövellnek be a sérült kitörésgátló szerkezetbe. A víznél kétszer nagyobb sűrűségű fúrófolyadékkal lelassítják a feltörő kőolaj és földgáz áramlását, majd a szerkezetet becementezik.

Az ABC televízióban az is elhangzott, hogy az Exxon Valdez tartályhajó 1989-es alaszkai katasztrófája után kritikus órákban a sikertelen, több szinten is elhibázott kárelhárítási műveleteket éppen a BP vállalat irányította. Azért hárult ez a feladat a BP-re, mert meghatározó részesedéssel rendelkezett abban az alaszkai olajkonzorciumban (Alyeska Pipeline Service Co.), amely a katasztrófaelhárításért felelős volt.

A szennyeződés által leginkább érintett Louisiana állam kormányzója, Bobby Jindal azt követelte a szövetségi kormánytól, hogy ha a BP nem képes megállítani a szivárgást, akkor vegye át a katasztrófaelhárítás irányítását.
A legszerényebb becslések szerint már több mint 6 millió gallon (22,7 millió liter) nyersolaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe az április 20-i platformrobbanás óta. Egyes szakértők viszont azt állítják: a mostani katasztrófa már súlyosabb az Exxon Valdez baleseténél, amikor 11 millió gallon (41,6 millió liter) olaj szennyezte be a tengert és a partot.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.