Olajkatasztrófa – Jön a D-terv, újra az olaj elvezetésével próbálkoznak

Jön a D-terv a Mexikói-öbölben: a BP ismét azzal próbálkozik, hogy felszínre vezesse a mélytengeri kútból kiömlő szennyező nyersolajat – tudósított a CBS televízió hétfőn.

A hétvégén kudarcot vallott az a kísérlet, hogy nehéziszappal eltömítsék a kitörésgátló berendezést, a mérnökök nem voltak képesek legyőzni az elemi erővel feltörő olaj és gáz nyomását. A katasztrófa felelősének tartott brit olajcég azonnal hozzáfogott a szivárgás kezelésének következő lehetséges módszeréhez.
A tervek szerint a mélytengeri robotok levágják az eredeti, sérült felszállócsövet a kitörésgátló tetejéről, ahová egy fedőkupakot illesztenek. Az akció egy hétig is eltarthat.
Az az elképzelés, hogy az eredeti, 53 centiméter átmérőjű felszállócső eltávolítása után a szorosan illeszkedő fedőkupolán át, egy 17 centiméter átmérőjű vezetéken keresztül feljuttatják az olaj döntő hányadát egy felszíni tartályhajóba.

Az április 20-i platformrobbanás óta ez lesz a negyedik kísérlet a szivárgás kezelésére. Miután a baleset után mélytengeri robotokkal sem sikerült aktiválni a tengerfenéken levő kitörésgátlót, vagyis elzárni a kutat, először egy hatalmas olajfogó kupola leeresztésével próbálták elvezetni a kiömlő olajat. Ez a kísérlet hasonló volt ahhoz, mint amire most készülnek. Az eljárás kudarcba fulladt, mivel az 1500 mélységben, nagy nyomással feltörő gázok miatt jégszerű hidrátkristályok képződtek a szerkezet belsejében, eltömítve azt. A mérnökök ezt a problémát most úgy igyekeznek kiküszöbölni, hogy az új fedőkupakba meleg tengervizet és metanolt fognak szivattyúzni a kristályképződés megakadályozása végett.

A BP részmegoldásként ugyancsak próbálkozott azzal, hogy az eredeti felszállócsőbe egy másik, vékonyabb vezetéket illeszt. Ez részleges sikerrel járt, az olaj egy részét elvezették egy tartályhajóba. A legutóbbi, harmadik terv az volt, hogy a kitörésgátló eltömésével lezárják az olajkutat, vagyis megszüntessék a szivárgást. Ha a mostani, negyedik elképzelést megvalósítják is, az olaj augusztusig ömölhet a kútból. Kedvező esetben ugyanis még két hónapra van szükség ahhoz, hogy egy újabb fúrással, több ezer méterrel a tengerfenék alatt elérjék az eredeti olajkút csövét, amelyet végleg eltömítenének.

A Fehér Ház is közölte: a közvéleménynek tisztában kell lennie azzal, hogy esetleg még két hónapig nem lehet megszüntetni a szivárgást. A BP közölte: a fedőkupakos megoldás eredményessége esetén a feltörő olaj döntő hányadát el tudják majd vezetni, de a siker nem garantált, hiszen ilyen mélységben még ezt a módszert sem alkalmazták korábban.

Vasárnap nagy tüntetés volt a szennyeződés által leginkább érintett Louisiana államban. New Orleansban, ezrek vonultak fel a BP eddigi tehetetlensége, a katasztrófára adott elégtelen válasz ellen tiltakozva.
A BP – amely több száz mérnökkel dolgozik a probléma megoldásán – 30 ezer telefonhívást kapott amerikaiaktól, akik különféle ötletekkel álltak elő a szivárgás elfojtására. Közülük 8 ezren írásban is benyújtották elképzeléseiket. A szakértői szűrőn végül 227 javaslat jutott át, de azt nem tudni, hogy bármilyen külső ötletet felhasználtak-e az eddigi műveletek során.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.