Kutatók szerint az olaj 80 százaléka még az öbölben van

A BP-olajkatasztrófa során a Mexikói-öbölbe ömlött olajmennyiség mintegy 80 százaléka még mindig a vízben van – állítják a Georgiai Egyetem kutatói, cáfolva amerikai kormányzati szakértők két héttel ezelőtti bejelentését.

Augusztus 4-én amerikai kormányhivataloknak dolgozó szakértők jelentésükben azt állították, hogy a kiömlött olajnak már csak egynegyede van a tengerben, a többit részben sikerült begyűjteni, elégetni, részben pedig elpárolgott vagy lebomlott.
A georgiai kutatócsapat kormányzati becslésekből kiindulva ezzel szemben azt állítja, hogy az olaj nem kevesebb mint 80 százaléka még mindig a vízfelszín alatt rejtőzik. Hangsúlyozza, hogy a feloldódott vagy felbomlasztott olajat nem létezőnek nevezni az adatok téves értelmezését jelenti.
“Vajon hová lett az a sok olaj? Nem tűnt el. Még mindig ott rejtőzik a mélyben… A lényeg, hogy az olaj legnagyobb része még mindig kint van… Semmi sincs a jelentésben, ami alátámasztaná a 26 százalékot” – fogalmazott Chuck Hopkinson, a Georgiai Egyetem tengerkutatója, a vizsgálat vezetője.
A héten mindenesetre megkezdődött az őszi garnélarákszezon Louisiana partjainál. A nyarat olajlefölözéssel töltő halászok most azon aggódnak, megveszi-e majd tőlük bárki is a garnélát, még ha az tiszta is. Az első jelentések bőséges és tiszta fogásokról szóltak.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.