Olajkatasztrófa – Nem kér James Cameron segítségéből a BP

Nem kér a segítségéből a BP – árulta el James Cameron filmrendező, aki felajánlotta szolgálatait az olajtársaságnak, amelynek felrobbant kútjából hat hete ömlik a nyersolaj a Mexikói-öbölbe.

“Az elmúlt hetekben én is – mint mindannyian – egyre növekvő borzadállyal és szívfájdalommal néztem, mi történik az öbölben, és azon gondolkodtam, hogy azok az idióták nem tudják, mit csinálnak” – mondta Cameron szerdán az All Things Digital technológiai konferencián. Arra nem tért ki, hogy pontosan kiket is ért “idióták” alatt.
Kedden egy tanácskozáson vett részt a Környezetvédelmi Hivatal washingtoni főhadiszállásán, ahol tekintélyes tudósok, szakemberek és az illetékes kormányhivatalok képviselői cseréltek eszmét a természeti katasztrófát okozó kútszivárgás megszüntetésének lehetőségeiről.

Cameron a kormánynak és a British Petrol társaságnak is felajánlotta segítségét, de mint megjegyezte: a brit energiaóriás “jóindulatúan” elhárította közreműködését. A Fehér Házzal még nem beszélt az ajánlatáról – mondta, és hozzáfűzte, hogy a keddi tanácskozásról készülő jelentést megkapják a különböző kormányhivatalok.
Korábban mélytengeri dokumentumfilmjeihez használt magánflottáját is felajánlotta a kárelhárításhoz, ám arra sem tartottak igényt.

A hollywoodi filmes – az Avatar és a Titanic rendezője – két dokumentumfilmet is készített az elsüllyedt Titanic roncsairól, és a forgatásokhoz használt távvezérlésű mélytengeri járművek kifejlesztésében maga is részt vett.
Cameron úgy értékelte, hogy az olajszivárgás megfigyelésében és a vizsgálatban vehetnék hasznát tudásának. Felvetette, hogy a kormánynak független szakértőket kellene alkalmaznia ezekre a feladatokra. Ha nem független megfigyelőre bízzák, az olyan, “mintha az elkövetőt kérnénk meg rá, hogy adja oda a videofelvételt a tett színhelyéről” – hangsúlyozta a rendező.

A filmes kijelentette, hogy ismer olyan “igazán okos embereket, akik sokkal nagyobb mélységben dolgoznak, mint ahol a kút fekszik”. Ha nincs is tapasztalatuk az olajkitermelésben, sokféle mélytengeri járművet és felszerelést kezelnek, tudnak elektromos optikai szálrendszerrel dolgozni, mi több, megvan a műszaki felkészültségük, hogy a helyszínen cselekedjenek.

Ajánlott tartalom

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadást nyújt

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadással, naprakész ismeretekkel rendelkező energetikai tanúsítói csapattal segíti az Otthonfelújítási Programban pályázni vágyókat, és utólagos pénzügyi hozzájárulást nyújt a pályázati saját forráshoz - közölte az MVM Otthon Plusz Zrt. pénteken az MTI-vel .