Olajkatasztrófa – Obama: a kormány azonnal reagált a katasztrófára

Az amerikai kormány azonnal reagált a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófára, a kárelhárítás élére állt – szögezte le Barack Obama elnök csütörtökön, elutasítva azokat a bírálatokat, hogy a Fehér Ház késlekedett a válasszal és engedte, hogy a BP olajcég irányítsa a katasztrófaelhárítást.

Azt mondta, példa nélküli katasztrófa történt, és az emberek mindaddig elégedetlenek lesznek, amíg nem sikerül megállítani a szivárgást. Világossá tette: “nem hagyjuk magukra polgártársainkat”.
Kijelentette: az olajszennyeződésre adandó válasz kormánya legfontosabb feladata, megvizsgálják, mi vezetett a balesethez, és tenni fognak róla, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő.
Több új intézkedés között bejelentette, hogy hat hónappal meghosszabbítja az újabb tengeri olajfúrási engedélyek kiadására vonatkozó tilalmat. Azt is közölte, hogy egyelőre nem engedélyezi a tervezett olajfúrásokat Alaszka és Virginia partjainál, és leállítja a már megkezdett fúrást 33 kútnál a Mexikói-öbölben.

Obama – aki pénteken, az április 20-i platformrobbanás óta másodszor a térségbe, Louisiana államba utazik, hogy tájékozódjon a kárelhárításról – 308 napja tartott utoljára a Fehér Házban olyan “teljes sajtótájékoztatót”, amelyen az újságírók kérdéseket tehettek fel neki.
Néhány órával korábban a parti őrség parancsnokára hivatkozva több lap azt jelentette, hogy a BP-nek sikerült elállítani a szivárgást. Obama ezt nem erősítette meg, azt mondta, hogy a kútnál levő úgynevezett kitörésgátló berendezés eltömítését célzó művelet sikere nem garantált. Kijelentette: félreértés ne essék, a BP a szövetségi kormány irányítása alatt végzi a kárelhárítást, és az eltömítő művelet is azt mutatja, hogy minden ésszerű lépést megtesznek, amely megoldást jelenthet.

A BP vezetése is úgy nyilatkozott, hogy a szivárgás elfojtását célzó művelet még folyamatban van. A CNN a sajtókonferencia alatt élő adást sugárzott a tengerfenékről: a képek szerint a szivárgás nem szűnt meg, az olaj vastag sugárban ömlött a vízbe.
Obama tájékoztatója előtt nem sokkal távozott posztjáról a tengeri olajfúrásokat felügyelő hatóság, az úgynevezett ásványügyi felügyelet vezetője. Az elnök azt mondta, nem tud a lemondás körülményeiről. Obama nem válaszolt érdemben arra a kérdésre, hogy milyen párhuzam vonható a mostani olajkatasztrófára adott kormányzati válasz és a 2005-es Katrina hurrikán után késedelmes szövetségi reagálás között; azt mondta, ő most nem ezzel, hanem a probléma megoldásával foglalkozik. “Bizonyos vagyok benne, hogy az emberek visszatekintve azt fogják mondani, ez a kormány a helyzet magaslatán állt ebben a példa nélküli válságban” – mondta.

Ajánlott tartalom

Súlyos környezeti pusztítást okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.