Olajkatasztrófa – Súlyosan károsította az olaj a tonhallárvákat

Súlyosan károsította a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa a kékúszójú tonhal (Thunnun thynnus) állományát.
Az Európai Űrügynökség (ESA) vizsgálatai szerint az olaj elsősorban a lárváknál okozott nagy károkat, ezek ugyanis kikelésük után a víz felszínén keresnek táplálékot. A szervezet adatai szerint az állatok húsz százaléka elpusztult az olaj miatt.

A kékúszójú tonhal minden évben január és június között ívik a Mexikói-öbölben. Ívási területe található a melléktenger északnyugati és északkeleti részén is.
A Deepwater Horizon nevű olajkitermelő torony április 20-án robbant fel, a fúrólyuk július közepén sikerült lezárásáig az ESA szerint mintegy 750 tonna olaj ömlött a tengerbe. Az űrügynökség műholdas felvételeinek tanúsága szerint az olajszőnyeg pontosan a tonhal ívóhelyei felé tartott.
A vörös tonhalnak is nevezett kékúszójú tonhal a tengerek királya: akár az ötméteres hosszúságot és az ötszáz kilogrammos súlyt is elérheti. Elsősorban az Atlanti-óceán északi részén és a Földközi-tengerben elterjedt, de előfordul az Északi-tengerben is. Az állat nyugat- és kelet-atlanti állományát a túlhalászás miatt a kihalás fenyegeti.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.