Olcsó eszközt találtak a hidrogéngyártáshoz

Könnyen beszerezhető és olcsó alapanyagokból építettek katalizátort a vízbontáshoz a Houstoni Egyetem fizikusai. Eszközük sokkal hatékonyabb és stabilabb, mint a korábbiak, és ennek köszönhetően komoly szerepet kaphat a vízalapú hidrogéngyártás folyamatában.

„A hidrogén a legtisztább és legnagyobb mennyiségben beszerezhető energiaforrás a Földön” – mondta Paul Chu, az egyetem szupravezetőkkel foglalkozó központjának alapítója és vezető tudósa. A víz pedig a a hidrogén legbőségesebb forrása lehetne, ha a hidrogént hatékonyan el tudnánk választani a hozzá erősen kötődő oxigéntől. Pont egy ilyen módszerről számolnak az amerikai tudományos akadémia lapjában, a PNAS-ben Chu és kutatótársai, Zhifeng Ren és Shuo Chen. A folyamatban felhasznált katalizátorukból hiányoznak a szokásos drága anyagok, az irídium, a platina vagy a ruténium. A nehezen beszerezhető anyagok helyett vastartalmú metafoszfátot használtak, ezzel vontak be nikkelhabot. A katalizátor a tesztek során jól teljesített, és több mint 20 órán át stabilan működött. „Vannak egészen kivételes teljesítményű katalizátorok – jegyzi meg Zhifeng Ren -, amelyek csak egy-két órán át használhatók. Ennek semmi értelme nincs.” A világ zöldenergiás iparának egyik legnagyobb problémája, hogy az időszakosan termelt áramot valahogyan el kéne raktározni, hogy akkor lehessen felhasználni, amikor szükség van rá. Erre ideális jelölt lenne a hidrogén, de hiányzik egy költségkímélő és hatékony megoldás az anyag előállítására. Ebben nyújthat segítséget az új katalizátor, amennyiben ipari mennyiségben is sikerül majd előállítani, írja az index.hu.

Ajánlott tartalom

Egyre több elektromos autót exportál Németország

Egyre több elektromos meghajtású kocsit adnak el külföldön a németországi autógyárak, az export mennyisége tavaly elérte a félmilliót - mutatta ki a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis).