Olcsó fűtés fázisváltó anyagokkal

Indiai kutatók talán megoldást találtak a napenergia még olcsóbb hasznosítására, olyan anyagot fedeztek fel ugyanis, amely képes a nap közben összegyűjtött energiát éjszaka lassan kiengedni.

Rendelje meg most kedvezményes áron a Passzívházak című könyvet 3950 Ft-ért! (x)

A paraffin és sztearinsav keverékéből álló anyag olcsó fűtési megoldást jelenthet a világ azon tájain, ahol napközben meleg, éjszaka viszont hideg van, írja az ipon.hu. Az úgynevezett fázisváltó anyagok (PCM) nagy mennyiségű hőt képesek tárolni, majd folyékonyról szilárd halmazállapotra változás közben kiengedni. A paraffinos keverék 37 °C-on már teljesen folyékony. A kutatók 38 milliméteres kapszulákat töltöttek meg a keverékkel, és egy víztartály tetején úsztatva tesztelték. A fázisváltó anyagok alkalmazási területe széleskörű. Alkalmazzák az építőiparban, az orvoslásban (gondoljunk csak a bedagadt bokánkra pakolt jégzselére), de például intelligens textíliák kialakításánál is. Az emberi bőr optimális hőmérséklete 31,4 °C. Ha ettől a bőrfelület valamely része három fokkal eltér, akkor az emberek többsége még nem érez sem hideget, sem meleget. Ha azonban a különbség eléri a 4,5 fokot, akkor már fázunk vagy melegünk van, vagyis kényelmetlenül érezzük magunkat. A fázisváltó technológiát ezért jól tudják alkalmazni sport-, túra- és munkaruhák gyártásánál, vagy éppen a tűzoltók védőruházatában. Ez esetben az anyagot mikrokapszulákba zárva a textilszálak közé keverik, nagy hő esetén (50?90 °C) ezek megolvadnak, és nagy olvadáshőjük miatt sok hőt tudnak elnyelni mielőtt melegedni kezdenek.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.