Olcsó napelemes tetőcserepet ígér a Tesla

Ha bejön Elon Musk terve, eljöhet az olcsó napelemes cserepek ideje, de ez nem mostanában lesz.

„Életre tudjuk kelteni a tetőket” – Musk ezzel kezdte a beszédét. „Ott van kint az összes háztető, ami csak gyűjti a napfényt, de semmit nem kezd vele. A jövőben különösnek fog hatni, ha a tetőket alvó, kiaknázatlan állapotban hagyjuk, vagy ha nem gyűjtjük a beérkező energiát.” Az android tetők jövőjére tett célzást követően Musk felfedte a termék V3 sorozatának legfontosabb jellemzőit, és oda akar eljutni, ahová még egyetlen vállalatnak sem sikerült – beépített fotovoltaikus tetőkre alapozott sikeres vállalathoz. Sajnos a magyar napelemes tetőcserép sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A rendkívül ambíciózus termék újratervezése láthatóan több változás köré összpontosult: nagyobb cserepek, egyszerűbb gyártás, kevesebb alkatrész és könnyebb/gyorsabb telepítés. Természetesen mindezt alacsonyabb költségek árán. A Tesla azt hirdette, hogy a Solar Roof napelemes tetőcserép költsége 40%-kal lesz alacsonyabb a korábbi változatokhoz képest. Online hirdetésében egy 2 000 négyzetlábas tetőt kevéssel 34 000 USD alatt kínál, ami négyzetlábanként 17,00 USD egységárra jön ki, (a Tesla tévesen állítja, hogy 7 USD az egységár) illetve wattonként 1,99 USD-re; azonban ez úgy tűnik, hogy magában foglalja a beruházások után járó adókedvezmény (ITC) teljes összegét. Az Electrek kis mértékben eltérő adatokat mutat be a vásárlóknak kiadott árajánlatán, ott az 1 862 négyzetláb méretű tetőre 38 000 USD ár szerepel a beruházások után járó adókedvezmények figyelembe vétele nélkül. Ez inkább a négyzetlábankénti 20 USD árszint felé hajlik, miközben az adókedvezmény inkább 2,83 USD-t tesz ki négyzetlábanként. Bármelyiket fogadjuk is el, ez még mindig 40%-os csökkentés a V2 napelemes tetőcserép sorozatra vonatkozó korábbi becslésekhez képest.

Olcsóbb vagy nem?

Elon Musk megközelítése a napelemes tetőcserépnél a végletekig ragaszkodik a költségek visszaszorításához, ahogy ez már kitűnt a Tesla napelemes tetőcserepeinek online értékesítésre történő áttérése idején is. Musk egyik legerősebb, a napelemes tetőcserép mellett szóló érve, hogy olcsóbb lesz, mint az új tető és az új napelem panelek összege, ez az, amivel Musk a háztulajdonosok legtöbbjénél érvelt. Azonban elkerülhetetlenül feltételezésekre alapozunk, és a Tesla új napelemes tetőcserepekből álló tetőjét a napelemmel ellátott „prémium tetővel” hasonlítják össze. „Az esetek 80 vagy még magasabb százalékában a Tesla Solar Roof tetőcserepeinek van gazdasági szempontból értelme, és ezek néznek ki a legjobban, és ezek lesznek a legtartósabbak” – állította Musk. Bár a gazdaságosság fontos a tömeggyártásra áttérés szempontjából, a túlzott összpontosítás félrevezető lehet. Egy üvegből készült, integrált fotovoltaikus elemekkel rendelkező cserép prémium terméknek minősül, amelyen nem lehet összehasonlítani egy aszfalt összetevőkből készült, a piacon kapható legolcsóbb napelemekkel felszerelt tetővel. Ha a Tesla képes ezt előállítani wattonként 4,04 USD áron az adókedvezmény nélkül, és wattonként 2,83 USD áron az ITC adókedvezményt figyelembe véve, akkor az jelentős előrelépés. 2012-ben a napelemes tetőcserepek előfutárairól itt írtunk.

 

Egyértelműen számos dolog könnyíti meg a telepítést, amelyből kiindulva Musk azt állítja, hogy lehetséges a 8 órán belüli telepítés is. Láthatóan ez volt az egyik fontos szempont, amelyből kiindulva áttervezték a  Solar Roof terméket. „A sikeres telepítés módjának megállapítása nem egy szokványos feladat” – fejtegette Musk. Megemlítette a gyorsított életciklusra vonatkozó vizsgálatokat is, kiemelve, hogy egy 30 éves élettartamra tervezett termék 6 hónap alatt végzett vizsgálata jellegéből fakadóan nehéz feladat. De a másik jelentős aspektus az egyszerűség. A Tesla beszámolója szerint az új tetőcserép alkatrészeinek száma fele a korábbi kialakítás alkatrészeinek. „Módosítottuk a felhasznált anyagok egy részét, némely módszertant és általunk alkalmazott technológiát, hogy méretezhetőbb terméket kapjunk” – magyarázta Musk. Mindezt a Buffalo-i gigagyárban fogják előállítani, ahol Musk hetente 1000 napelemes tető előállítását irányozta elő, írta az mnnsz.hu. 

Ajánlott tartalom

Mutatjuk mitől értékelődik fel jelenleg az ingatlanok ára

Az új épületenergetikai szabályok és az energetikai tanúsítványi rendszer változásai november óta komolyan felértékelték a napelemekkel, hőszivattyúval és okosotthon-irányítással működő ingatlanokat.