Olcsó napelemes tetőcserepet ígér a Tesla

Ha bejön Elon Musk terve, eljöhet az olcsó napelemes cserepek ideje, de ez nem mostanában lesz.

„Életre tudjuk kelteni a tetőket” – Musk ezzel kezdte a beszédét. „Ott van kint az összes háztető, ami csak gyűjti a napfényt, de semmit nem kezd vele. A jövőben különösnek fog hatni, ha a tetőket alvó, kiaknázatlan állapotban hagyjuk, vagy ha nem gyűjtjük a beérkező energiát.” Az android tetők jövőjére tett célzást követően Musk felfedte a termék V3 sorozatának legfontosabb jellemzőit, és oda akar eljutni, ahová még egyetlen vállalatnak sem sikerült – beépített fotovoltaikus tetőkre alapozott sikeres vállalathoz. Sajnos a magyar napelemes tetőcserép sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A rendkívül ambíciózus termék újratervezése láthatóan több változás köré összpontosult: nagyobb cserepek, egyszerűbb gyártás, kevesebb alkatrész és könnyebb/gyorsabb telepítés. Természetesen mindezt alacsonyabb költségek árán. A Tesla azt hirdette, hogy a Solar Roof napelemes tetőcserép költsége 40%-kal lesz alacsonyabb a korábbi változatokhoz képest. Online hirdetésében egy 2 000 négyzetlábas tetőt kevéssel 34 000 USD alatt kínál, ami négyzetlábanként 17,00 USD egységárra jön ki, (a Tesla tévesen állítja, hogy 7 USD az egységár) illetve wattonként 1,99 USD-re; azonban ez úgy tűnik, hogy magában foglalja a beruházások után járó adókedvezmény (ITC) teljes összegét. Az Electrek kis mértékben eltérő adatokat mutat be a vásárlóknak kiadott árajánlatán, ott az 1 862 négyzetláb méretű tetőre 38 000 USD ár szerepel a beruházások után járó adókedvezmények figyelembe vétele nélkül. Ez inkább a négyzetlábankénti 20 USD árszint felé hajlik, miközben az adókedvezmény inkább 2,83 USD-t tesz ki négyzetlábanként. Bármelyiket fogadjuk is el, ez még mindig 40%-os csökkentés a V2 napelemes tetőcserép sorozatra vonatkozó korábbi becslésekhez képest.

Olcsóbb vagy nem?

Elon Musk megközelítése a napelemes tetőcserépnél a végletekig ragaszkodik a költségek visszaszorításához, ahogy ez már kitűnt a Tesla napelemes tetőcserepeinek online értékesítésre történő áttérése idején is. Musk egyik legerősebb, a napelemes tetőcserép mellett szóló érve, hogy olcsóbb lesz, mint az új tető és az új napelem panelek összege, ez az, amivel Musk a háztulajdonosok legtöbbjénél érvelt. Azonban elkerülhetetlenül feltételezésekre alapozunk, és a Tesla új napelemes tetőcserepekből álló tetőjét a napelemmel ellátott „prémium tetővel” hasonlítják össze. „Az esetek 80 vagy még magasabb százalékában a Tesla Solar Roof tetőcserepeinek van gazdasági szempontból értelme, és ezek néznek ki a legjobban, és ezek lesznek a legtartósabbak” – állította Musk. Bár a gazdaságosság fontos a tömeggyártásra áttérés szempontjából, a túlzott összpontosítás félrevezető lehet. Egy üvegből készült, integrált fotovoltaikus elemekkel rendelkező cserép prémium terméknek minősül, amelyen nem lehet összehasonlítani egy aszfalt összetevőkből készült, a piacon kapható legolcsóbb napelemekkel felszerelt tetővel. Ha a Tesla képes ezt előállítani wattonként 4,04 USD áron az adókedvezmény nélkül, és wattonként 2,83 USD áron az ITC adókedvezményt figyelembe véve, akkor az jelentős előrelépés. 2012-ben a napelemes tetőcserepek előfutárairól itt írtunk.

 

Egyértelműen számos dolog könnyíti meg a telepítést, amelyből kiindulva Musk azt állítja, hogy lehetséges a 8 órán belüli telepítés is. Láthatóan ez volt az egyik fontos szempont, amelyből kiindulva áttervezték a  Solar Roof terméket. „A sikeres telepítés módjának megállapítása nem egy szokványos feladat” – fejtegette Musk. Megemlítette a gyorsított életciklusra vonatkozó vizsgálatokat is, kiemelve, hogy egy 30 éves élettartamra tervezett termék 6 hónap alatt végzett vizsgálata jellegéből fakadóan nehéz feladat. De a másik jelentős aspektus az egyszerűség. A Tesla beszámolója szerint az új tetőcserép alkatrészeinek száma fele a korábbi kialakítás alkatrészeinek. „Módosítottuk a felhasznált anyagok egy részét, némely módszertant és általunk alkalmazott technológiát, hogy méretezhetőbb terméket kapjunk” – magyarázta Musk. Mindezt a Buffalo-i gigagyárban fogják előállítani, ahol Musk hetente 1000 napelemes tető előállítását irányozta elő, írta az mnnsz.hu. 

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.