Olcsóbb a napenergia, mint gondolnánk

A Queen’s University kutatóinak elemzése szerint a közvélemény tévedésben van a napenergia felhasználásának költségeivel kapcsolatban.

Sok analízis magasabb árat mutat a reálisnál, mivel nem veszi figyelembe a legújabb technológiai fejlesztéseket és az árcsökkenést, írja az ipon.hu. Dr. Pearce, a kutatás vezetője szerint a napenergia alkalmazása jelenleg körülbelül ugyanannyiba kerül, mint a hagyományos energiák kinyerése, és ez a helyzet csak javulni fog a jövőben, a napenergia egyre olcsóbb lesz. A napenergia felhasználásának költségeinél sok összetevőt kell figyelembe venni: a beszerelés árát, az üzemeltetési költségeket, az adókat, a rendszer várható élettartamát és az általa termelt energia mennyiségét. Pearce szerint a költségbecslések nem veszik figyelembe, hogy 2009 óta 70 százalékkal csökkent a napelemek ára, valamint azt sem, hogy az újabb verziók energiatermelése a használat során már csak 0,1‒0,2 százalékkal romlik évente, a régi modellek egy százalékával szemben, és az élettartamuk is duplájára nőtt.

A költségeket dollár per wattban számolják. Pearce szerint 2011-ben a valós költség egy dollár alatt van wattonként, ha a napelemek világpiaci átlagárát vesszük. Ennél persze lényegesen drágább árú és beszerelési költségű rendszerek is vannak. Magyarországon jelenleg a költség ennek körülbelül duplája az olcsóbb rendszereknél (1,4 euro/W ~ 420 Ft/W), úgyhogy még van hova fejlődni.

Ajánlott tartalom

Németh Szilárd: Európában a magyar családok kapták legolcsóbban az áramot és földgázt

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2024 márciusában Európában a magyar családok kapták legolcsóbban a háztartási villamos energiát és földgázt - tette közzé a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos szerdán közösségi oldalán.

Nincs hozzászólás

  1. Sajnálom én nem vagyok optimista az alternatív energia hordozókkal
    kapcsolatban. Véleményem szerint sem a technológia, sem az eszközök nem alkalmasak az igényelt energia megtermeléséhez. Ezen kívül jön hozzá a jelenlegi
    igen magas költségek tömege. Az ilyen módon megtermelt áram tárolására sincs
    megfelelő eszközünk /akkumulátor /. És most tudom brutális dolgot írok:
    Jelenleg az ilyen energia termelés nem több, min felnőtt emberek játéka.
    Hogy ez megváltozzon azt hiszem más irányokban kellene kutatás indítani.

  2. Szemenszedett hazugság a 70%, még “ott” is nemhogy itthon. Ugyan már.

  3. Németországban magánemberek van hogy 100KW-os rendszert építettnek ki.
    Ezt az energiát eladják az áramszolgáltatónak. Olyan is van,aki épít egy 280m2-es pajtát,hogy legyen elég hely,a moduloknak. Rengeteg megrendelés van! Felnött játéknak,elég drága volna. endy ne légy pesszimista.vkaci igazad van,rohatd drága.

  4. Nem túl soká az emberiség rájön arra , hogy az alternatív energia tudományos és műszaki fejlesztésének jelenleg az olaj és gáz lobbi a legfőbb akadályozója. Nekik nem érdekük az alternatív energiaforrások előretörése, hiszen ez rontaná az üzleti lehetőségüket, nem törődve azzal, hogy a jelenlegi fosszilis energiahasználat milyen károkkal jár.
    Ha az elképesztően nagy kibányászást követően elfogy ez az energia forrás, lesz e a jövő generációjának más jól kifejlesztett, hatékony alternatívája. Ha már most nem fektetünk nagy hangsúlyt új kutatások megkezdésére új alternatív energia források kifejlesztésére a jövő generációja nagy bajba kerülhet.