Olcsóbb lesz gázzal tankolni

Életbe lépett a jövedéki törvény módosítása, mely szerint a közfeladatot ellátó szervek, cégek a közlekedésre használt földgáz jövedéki adóját visszaigényelhetik.

A Nemzeti Közművek Zrt. szerint ez kedvezhet a meghajtás terjedésének. Az állami vagy helyi önkormányzati feladatot ellátók jogosulttá váltak a közlekedési célra felhasznált földgáz jövedéki adójának visszaigénylésére. A változás jelentős lépés a környezet védelme és a gazdaságos közlekedési formák további terjedése érdekében – írja az MTI az NKM Nemzeti Közművek Zrt. szerdai közleménye alapján. Hatályos ugyanis a jövedéki adó szabályozás módosítása, így a közfeladatot ellátó szervek, cégek visszaigényelhetik a közlekedésre használt földgáz adóterhét. A Nemzeti Közművek szerint így a hulladékgyűjtést végző vállalatok, a rendőrség, illetve egyéb közfeladatokat ellátó társaságok, szervezetek flottái között egyre több sűrített földgáz (CNG) hajtású jármű fenntartása lesz olcsóbb. Várhatóan több is lesz majd belőlük. A CNG-hajtás alkalmazására, a cég 2014 júliusa óta látja el sűrített földgázzal a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. járműveit. A sűrített földgázt árusító társaság két közforgalmi és két üzemi sűrített földgáz-alapú töltőállomása van, illetve Kaposvár tömegközlekedésének üzemanyag-ellátásáról is gondoskodik leányvállalatán keresztül. A megoldás az egyik legolcsóbb és legkörnyezetbarátabb technológia.

Ajánlott tartalom

KPMG: az elektromos autók gyártása még hat évig drágább lehet, mint a hagyományos kocsiké

Az e-autózási piacon vegyesek a várakozások: egyre nőhet az ilyen járművek aránya, gyártásuk azonban még hat évig drágább lehet, mint a hagyományos kocsiké - véli a megkérdezettek többsége a KPMG által elvégzett felmérés szerint, amelynek összefoglalóját kedden juttatták el az MTI-nek.