Olcsóbbak lesznek 2025-re az elektromos járművek, mint a hagyományosak?

Az akkumulátorok zuhanó ára lesz az oka annak, hogy az elektromos járművek olcsóbbak lesznek belsőégésű motoros társaiknál, akár már egy évtizeden belül.

Az árcsökkenés legnagyobb oka az lehet, hogy egyre nagyobb részt hasítanak ki az akkumulátorok a gazdaságból, ráadásul ott vannak még a belsőégésű motorokra kivetett adók, amelyek szintén nem segítik a hagyomás hajtás hosszú távú pozícióit. Ahogy egyre jobban beindul az elektromos autók tömeggyártása, az akkumulátoroknál, amelyek jelenleg az elektromos járművek költségeinek felét teszik ki, 77%-os árcsökkenés várható 2030-ig. Ha ezt a tendenciát nézzük, látható, hogy az Egyesült Államokban és Európában akár már 2025-re is olcsóbbak lehetnek az elektromos járművek a hagyományosoknál. Colin McKerracher, a Bloomberg elemzője szerint, ahogy olcsóbbá válik az elektromos meghajtás, úgy válik majd egyre elterjedtebbé az emberek körében is. Az elektromos meghajtás piacvezetője, a Renault szerint két dolog történik: az első, hogy az elektromos technológia költségei azért csökkennek, mert több áttörés van a technológiában, így csökken az áruk. A másik pedig, hogy a belső égésű motorok még szigorúbb szabályozás alá fognak esni – mondta el az Automotive News-nek Gilles Normand, a Renault elektromos járműveiért felelős alelnöke, autopro.hu.

Ajánlott tartalom

Magyarország javaslatcsomagot terjesztett elő az európai elektromobilitás fejlesztésére

Magyarország 11 pontos javaslatcsomagot terjesztett az uniós Versenyképességi Tanács elé az elektromos autózásra való átállás felgyorsítása érdekében - mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.