Olcsón és egyszerűen is újrahasznosítható a napelem?

Gyémánthuzallal vágja ketté a napelemes cellákat a francia CEA-Liten kutatóintézet, ezzel leegyszerűsítve az eljárást.

Az eljárást alacsony szennyeződéssel és energiafelhasználással járó folyamatként írják le. A francia Alternatív Energia és Atomenergia Bizottság (Alternative Energies and Atomic Energy Commission) égisze alatt működő részleg azt állítja, hogy egy alacsony szennyeződéssel és energiafelhasználással járó folyamatot dolgoztak ki a fotovoltaikus panelek újrahasznosítására életciklusuk végén, írta az mnnsz.hu. A CEA-Liten nevű francia kutatóintézet olyan technikát hozott létre, amelynek során gyémánthuzallal vágják szét a fotovoltaikus cellát, és elválasztják a modul elülső, üvegből készült felületét a polimeralapú hátlaptól. „Az új eljárás laboratóriumi nagyságrendű változata esetében mindössze fél órát vett igénybe a két felület szétválasztása – amelyek mindössze néhány mikronnyi távolságra találhatók egymástól – egy tipikus egy négyzetméteres panel esetében„ – számoltak be a kutatók. „A visszanyert üveg utána külön eljárás keretében újrahasznosítható.” A francia tudósok még hozzátették, hogy az eljárást felhasználható a huzalos folyamat során keletkező porban található különböző fémek szétválasztására és visszanyerésére is.

Hamarosan megkezdődik egy olyan ipari berendezés kidolgozása, amely óránként több modul feldolgozására képes. „Ez a berendezés tekercs segítségével adagolt gyémánthuzallal fog működni, hogy nyomon követhető legyen a kopása” – állította a kutatóintézet. „Vizsgálunk a polimert hűtő megoldásokat is, amely kedvezőbb vágási tulajdonságokat tennének lehetővé.” A CEA Tech emlékeztet arra, hogy a fotovoltaikus modulok élettartama körülbelül 30 év, és 2025-re Európában több mint 10 millió tonna életciklusa végéhez érkezett vagy hibás terméket kell majd újrahasznosítani.

Ma leginkább jellemző eljárásként a modulok összezúzását alkalmazzák, és az építőipar használja fel feltöltéshez. A CEA-Liten szakértői szerint a hőalapú technikák továbbra is drágák és energiaigényesek maradnak, káros hatást gyakorolnak a környezetre, ezért meggyőződésük, hogy sürgősen újabb újrahasznosítási megoldásokat kell találni az olyan elemek visszanyerése érdekében, mint a szilícium, az ezüst és a réz.

Ajánlott tartalom

Ha az alacsony villanyszámlát kereste, ezzel a tarifával érheti el

Mi az a H tarifa, valamint a GEO tarifa? Ki igényelheti?