Öld energiatároló rendszerek újrahasznosítására hoztak létre egy üzemet

A szlovén tulajdonú Andrada csoport 13 milliárd forintos beruházással csúcstechnológiás üzemet hoz létre zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására Sóskúton – közölte a vállalatcsoport kedden az MTI-vel.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az üzemben az Andrada 160 új munkahely létrehozását tervezi, a közlemény szerint képzett, magyar szakembereket fognak alkalmazni. A szükséges engedélyek megszerzését követően, a tervek szerint február végén kezdi meg működését a sóskúti üzem, amelynek a vízfogyasztása elhanyagolható lesz. A sóskúti az eddigi legnagyobb szlovén beruházás Magyarországon – jegyezték meg. A közleményben ismertették: a vállalat mechanikus módszerekkel dolgozza fel a már inaktív zöld energiatároló rendszereket, tűz- és robbanásbiztos technológiával. Biztonságosan és tisztán nyeri ki az újrahasznosítható fémeket az alkatrészekből. A folyamat végére újrahasznosíthatóak lesznek az aktív katódanyagok: a nikkel, a mangán és a kobalt, valamint az alumínium, a réz és az acél.

Hasonló mechanikus újrahasznosítási technológia már több mint 30 európai helyszínen működik biztonságosan és környezetbarát módon, Németországtól Svájcon át Franciaországig. Az Andrada ennek a technológiának egy innovatív, továbbfejlesztett változatát alkalmazza. A közlemény idézte Peter Tibaut, az Andrada ügyvezető igazgatóját, társtulajdonosát, aki hangsúlyozta, az Andrada kiemelkedő európai szereplője lesz a zöld átalakulási folyamatnak. Az újrahasznosítás a valóban fenntartható, körforgásos autóipar utolsó fontos láncszeme. A technológiájuknak köszönhetően a zöld energiatároló rendszerekben használt, stratégiai fontosságú anyagok korlátlan alkalommal újra felhasználhatók lesznek, környezetbarát módon. Így segítik a magyarországi gyártókat a helyben történő újrahasznosításban – ismertette a szakember. A közlemény szerint az Andrada folyamatosan vizsgálja több további magyarországi telephely létesítésének lehetőségét. A cég rövidesen Spanyolországban is üzemet hoz létre.

Ajánlott tartalom

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a nagy eső

Árvizeket és földcsuszamlásokat okozott a heves esőzés Észak-Szlovéniában, a tűzoltók kétszáz esetben intézkedtek - írta a helyi sajtó szombaton.