A világ egyik legnagyobb vízen úszó medencéje, a Badboot, idén nyáron már el is fog készülni, és tárt karokkal várja majd a pancsolni vágyókat.

Olimpiai méretű medence készül a kompból

A világ egyik legnagyobb vízen úszó medencéje, a Badboot, idén nyáron már el is fog készülni, és tárt karokkal várja majd a pancsolni vágyókat.

A Badboot a belga Antwerpenben fog megnyílni, és egy olyan pályázat ihlette, mely arra irányult, hogy még egy kültéri úszómedencét létesítsenek a városban. A Sculp(IT) nevet viselő tervező cég egy használaton kívüli kompból tervezte kialakítani a hatalmas medencét, a terveket továbbította a város vezetőségének, akik aztán nyertes pályázattá nevezték ki a projektet. A Sculp(IT) februárban kezdte el építeni a különleges kinti uszodát, a V-Zit bvba cég támogatásával, akik aztán a HSS kikötővel és Antwerpen városával közösen fogják a Badboot üzemeltetését megkezdeni. A 120 méteres hosszból eddig 60 készült el, és a becslések szerint a medence és a hozzá kapcsolódó létesítmények mintegy 600 embert lesznek képesek befogadni.

badboot

Az olimpiai méretű úszómedence és egy gyerekmedence mellet több emeletnyi társalgó, egy  teraszvendéglő és további rendezvényekhez kibérelhető hely várja majd a látogatókat, az úszójegy pedig várhatóan 4 euróba (kb. 1150 Ft-ba) fog kerülni. A környezettudatosan kialakított létesítmény víztisztító rendszerrel is rendelkezik, mellyel a kikötő vizéből tudja feltölteni a medencéket. Ezen kívül a világítás LED izzókkal lesz megoldva, illetve már maga az a tény is a környezetkímélő szempontokra utal, hogy a Badboot egy régi komp volt hajdanán. Ahhoz, hogy a víz ne hűljön ki az éjszaka során, azt egy a medencék alatt elhelyezkedő kamrába vezetik, és így a párolgás mértéke is csökken. Télen pedig műjégpályává is alakítható, és a 10 éves szerződés lejárta után vagy szétbontják az óriásmedencét, vagy pedig megtartja a város.

badboot

„A Badboot kitűnő kiegészítője Antwerpen kültéri medencéinek” – nyilatkozta Maarten Dieryck, a város vezetőségének tagja. „Mivel csupán két kültéri uszoda van a városban, ezért igen szűkében vagyunk azoknak a lehetőségeknek, hogy a vízi sportokat szabad ég alatt élvezhessük. Ez a projekt lesz majd a mérce, melyhez az antwerpeni kikötők fejlesztését igazíthatjuk, ezért úgy gondoljuk, hogy ez egy zseniális kezdeményezés.”

Ajánlott tartalom

Törökországot is meghódítanák a kínai napelemes cégek

Úgy tűnik, a kínai beszállítók már a törökországi napelemes piac felé is kacsintgatnak.