Olyan, mint egy törpe szélerőmű a víz alatt

Zöld utat kapott Európa legnagyobb hullámerőmű-beruházása. Két brit cég és egy befektetési bank a tengerfenékre helyezett turbinákkal termelne annyi áramot, amely 42 ezer háztartás ellátását biztosítja.

Nem rontja el a kilátást, hatékony és kiszámíthatóbb, mint a szél: ezen okok miatt telepítenek nyolcvanhat, generátorral összekapcsolt rotort az Északi-tengerbe a skót partok közelében. Európa legnagyobb hullámerőműve Skócia északi részén, Pentland Firthnél épül, egyelőre hat egységgel, amelyek összteljesítménye 9 MW, írja az origo.hu.

Amennyiben az első szakaszban sikeresen vizsgáznak a berendezések, 2020-ig 86 MW-ig növelik a teljesítményt, és az első szakasz lezárultával több mint nyolcvan turbina kerül tengervíz alá. A turbinatelep 2020-ra készülne el három és fél négyzetkilométernyi területen. Teljesen kiépítve 42 ezer háztartást, a skót felföld negyven százalékát látná el árammal.

Mivel a tengervíz hőmérséklettől függően körülbelül nyolcszázszor sűrűbb a levegőnél, az árapályerőmű rotorlapátjainak jóval kisebbek lehetnek. Míg egy 3-5 MW-os szélerőmű lapátjai 60 méter hosszúak, a vízbe elégnek bizonyul a hat méter hosszú rotor is. Ezért az árapályerőmű egységeit sokkal sűrűbben lehet telepíteni, ami csökkeni a beruházás infrastrukturális költségeit, és az sem utolsó szempont, hogy kevesebb helyen kell megbolygatni a tengerfeneket.

A szélerőművekhez képest az az előny – mondják a beruházók – hogy az árapály pontosan kiszámítható jelenség, így a villamos irányító és az áramkereskedő cégek részletes előrejelzést kaphatnak a várható áramtermelésről.

A skóciai partok közelébe az Atlantis Resources AR1000 típusú turbináit telepítik. A lábakon álló berendezés 22,5 méter magas és 1500 tonnát nyom. A turbina teljesítménye egy megawatt 9,5 kilométer/órás vízsebesség mellett. A fejlesztők azért választották éppen ezt a tengerszorost skót szárazföld és a Stroma-sziget között, mert ott gyorsan áramlik a víz. A tervek szerint a második szakasz végén már összesen négyszáz turbina termelné az áramot.

Jónak tartja a beruházást a WWF skóciai szervezete is. Ha elővigyázatosan tervezik meg, az árapályerőművek egyszerre járulnak hozzá a klímavédelemhez és nem veszélyeztetik a gazdag tengeri élővilágot – mondta Lang Banks, a környezetvédelmi szervezet igazgatója.

Skóciát a „megújuló energia Szaúd-Arábiájának” tartják a szakértők, de a szélsőséges időjárási körülmények a turbinák kihelyezését és működtetését egyaránt megnehezítik. Amennyiben viszont a brit energiaszektor teljesen kihasználná az árapályban rejlő lehetőségeket, Nagy-Britannia áramigényének egyötödét tudnák fedezni ilyen erőművekkel a Carbon Trust tanácsadó cég számításai szerint.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.

Nincs hozzászólás

  1. Nekem is van árapály-erőmű tervem, csak ez otthon nem hasznosítható ugyebár.
    Ha az lenne, akkor sem lenne érdeke senkinek… 🙂

  2. Következő észrevételem lenne. Értem én, hogy jól néz ki mindig megadni, hogy hány háztartás ellátását váltja ki az adott rendszer. De legalább ország vagy világviszonylatban egy százalékos arány jó lenne. Legalábbis nekem többet mondana. 😉

  3. amikor kész lesz, az erőmű teljesítménye nagy britannia teljes villamosenergia fogyasztásához képest kb 0,2%