Olyan sok a jéghegy az Atlanti-óceánon, hogy a hajók nem győzik kerülgetni

A kora tavaszi időszakban szokatlanul sok, több mint négyszáz jéghegy sodródott az Atlanti-óceán északi részének hajózási útvonalaira, ezzel az irányuk megváltoztatására, sebességük csökkentésére kényszerítve a hajókat – írja az MTI.

Szakemberek szerint a jelenség okát az óramutató járásával ellentétes, szokatlanul erős szelek jelentik, amelyek délre sodorják a jéghegyeket, és valószínűleg a globális felmelegedés, amely felgyorsítja a grönlandi jégtakaró olvadását, leválását és elsodródását. Hétfőn 450 jéghegyet észleltek az új-fundlandi Nagy-padok vidékénél, egy héttel korábban még csak 37-et – közölte az amerikai parti őrség nemzetközi jéghegyfigyelő szolgálata. Ilyen sok jéghegy általában május végére, június elejére sodródik a térségbe. Kora tavasszal átlag 80-at szoktak észlelni. Az Atlanti-óceánnak ebben a térségében, ahol 1912-ben a Titanic jéghegynek ütközve elsüllyedt, a jéghegyek megjelenése elővigyázatosságra inti a hajókat: útvonal-változtatásra kényszerülnek, ami akár 640 kilométernyi kerülőt is jelenthet, egy-másfél nappal hosszabbítva meg több teherhajó menetidejét.

Gabrielle McGrath, a parti őrség parancsnoka, aki a jéghegymegfigyelő szolgálatot vezeti, közölte: még soha nem tapasztalta, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen drámaian nőjön a jéghegyek száma a térségben. A veszélyt növeli, hogy három jéghegyet is észleltek azon a térségen kívül, amelynek elkerülését tanácsolták a hajósoknak. McGrath szerint ez lesz a negyedik egymást követő jégszezon több mint 600 jégheggyel a hajózási útvonalakon. 2014-ben 1546, 2015-ben 1165, 2016-ban 687 jéghegy volt a hajózási útvonalakon. A nemzetközi jéghegyfigyelő szolgálatot a Titanic elsüllyedése után, 1914-ben hozták létre az Atlanti-óceán északi térségében úszó jéghegyek figyelésére és a hajók riasztására. Az elmúlt 104 évben a figyelmeztetésüket megfogadó egyetlen hajó sem ütközött jégheggyel.

Ajánlott tartalom

Több mint kétszáz cet vetődött partra Ausztráliában

Mintegy 230 cet vetődött partra az ausztráliai Tasmania nyugati partjainál található Macquarie közelében, néhány nappal azután, hogy több nagy ámbráscet tetemére bukkantak rá az állam délkeleti részén.