Ömlik a széndioxid Afrika folyóiból

Afrika folyóin és más vizeiben rejtélyes jelenségeket találtak a tudósok. Évről évre több széndioxidot termelnek, ami egyre több környezeti kárt okoz Egy közös európai és afrikai kutatócsoport a klímaváltozás hatásait kezdte el vizsgálni a Zambézi folyón.

Cristian Teodoru, a Leuveni Katolikus Egyetem kutatója azt mondja, hogy azért kezdték a munkát a Zambézin, mert ez Afrika negyedik legnagyobb folyója és az egyetlen, ami az Indiai Óceánba ömlik. A folyók természetes módon termelnek széndioxidot és ezzel hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. A folyamatot a földművelés és a folyómenti vegetáció változásai is erősítihetik. Az európai folyami rendszereket elég alaposan kutatják, de az afrikai folyókról egyelőre még keveset tudunk. Pedig több információval Zambia jobban tudná kezelni a vízbázisait, amelyekre egyre nagyobb szükség van.

Imasiku Nyambe a Zambia Egyetem professzora szerint Zambia népessége jelentősen megugrott az utóbbi időben és mezőgazdaság, az áramtermelés és a bányaszat miatt is van szükség több vízre. Azt mondja, hogy azért kell jobban tanulmányozni a folyók működését, hogy a vízt használó iparágak és a farmerek kiszámolják, hogy mennyi vizzel gazdálkodhatnak.

A tudósok a víz hőmérsékletét a széndioxid tartalmát és más paramétereit mérik. Ezek magyarázatot adhatnak arra, hogy az elhullott állatokból illetve más szerves anyagokból és a talajban található ásványokból, hogyan keletkezik széndioxid.

Cristian Teodoru szerint egyelőre még a sötétben tapogatóznak, de azért vannak itt, hogy fényt derítsünk mindenre. Elmondása szerint elsősorban arra kiváncsiak, hogy hogyan vándorol a szén az óceán felé, hogyan kerül az üledékbe és a levegőbe. A szén forrásait is keresik. Azt viszgálják, hogy milyen részben származik a földből, vagy a vízben termelődik.

A mintavételek elvégzése után Cristian visszamegy a Leuveni Egyetemre és Frank, az asszisztense veszi át a kutatást a Zambiai Egyetemen. Minden eszköze megvan erre és megtanulta azokat a módszereket, amelyekkel folytatható a kutatás.

A zambiai vízmintákat később Európába is elküldik, hogy még részletsebben megvizsgálják. Hasonló kutatásokat fognak végezni Kenyában, Mozambique-ban, Nigerben, Gabonban, Madagaszkáron és a Kongó medencében. Afrika legnagyobb folyóit folyamatosan vizsgálják ezentúl.

Cristian Teodoru arra számít, hogy a széndioxid, az oxigén és más geokémiai paraméterek megváltoznak a folyó különböző szakaszain a vegetáció és a víz változásainak miatt, ezért a folyó különböző szakaszain vesznek mintákat.

Az afrikai folyók működési mechanizmusának megértése után pedig a klímaváltozás hatásait is feltérképezhetik a tudósok. Így jobban láthatják az egész kontinens jövőjét, írja az euronews.com.

Ajánlott tartalom

Étlapok rövid üzenetei hatására többen választanak növényi alapú ételt

Az éttermek étlapjaira írt egyszerű, rövid üzenetek hatására kétszer olyan gyakran választanak a vendégek hús helyett növényi alapú fogást egy új kutatás szerint.