Ön is tudatosan működő városban él?

A bolygó és az emberiség szempontjából szerencsésnek mondható, hogy egyre több város látja be, hogy a jövő csak a fenntartható fejlődés eszméjében valósulhat meg.

Ennek pedig kulcsfontosságú eszköze, hogy a településeken felhasznált energiát valamilyen alternatív, megújuló forrásból (leggyakrabban napelemes rendszerek, vagy szélerőművek által) biztosítsák. Globálisan már számos jó gyakorlatot láthattunk, de jelen cikkben is felhívjuk a figyelmet azokra a beruházásokra, amelyek hatékony módon segíthetik a településeket az ilyen jellegű céljaik elérésében.

1 MILLIÁRD EMBER ÉL MÁR TUDATOSAN MŰKÖDŐ VÁROSOKBAN

A Föld lakosságának a zöme már városokban él, és ennek a tömegnek az egynegyede, nagyjából 1 milliárd ember ma már olyan településen lakik, amely elkötelezett a megújuló energiaforrások hasznosítása mellett. Ezt igazolja a zöld beruházásokat ösztönző REN21 által készített jelentés is. A dokumentum rögzíti, hogy 2020-as év végéig több mint 1300 város adott hangot tervdokumentumaiban a megújuló energiaforrások minél intenzívebb használatának. A jelentés szerint ezeknek a településeknek a meghatározó része Észak-Amerikából és Európából került ki, de természetesen világszerte vannak még pozitív példák. További kedvező hír, hogy a fosszilis tüzelőanyagok használatát teljesen vagy részlegesen elhagyni kívánó városok száma nagyjából az ötszörösére nőtt, és ezzel már elérte a 43-at.

Érdemes azt is tudni, hogy a Föld lakosságának csak 55%-a él városokban, viszont a globális energiafelhasználás és szén-dioxid-kibocsátás 75%-ért ez a csoport a felelős. Mindezért kijelenthető, hogy a városoknak meghatározó szerepe van az energiarendszer átalakításában. A települések motivációját a fenntarthatóbb irányba való elmozdulásra az is ösztönzi, hogy egyrészt a koronavírus-járvány rámutatott arra, hogy mennyivel tisztább környezetben is élhetünk, ha leredukáljuk a környezetszennyező tevékenységeket, másrészt a pandémia nyomán a városlakók egészsége, egészségügyi állapota került a fókuszba.

EZEK A LEGNÉPSZERŰBB VÁROSI MEGÚJULÓ ENERGIATERMELÉSI BERUHÁZÁSOK

A városok megújuló energiafelhasználása bizonyos esetekben korlátokat is jelent. Vannak ugyanis olyan megújuló energiaforrások, mint a víz, geotermia, ami nem minden város esetében adott. A vízerőművek általában a városoktól távol helyezkednek el, és csak közvetve jut el a megtermelt energia a városokba. Erre kitűnő példa Las Vegas és a Hoover-gát esete. A geotermia szintén egy olyan helyi energia, ami csak a városok egy szűk csoportjának kedvez, ugyanakkor a geotermikus erőművek komoly segítséget jelentenek a kisebb-nagyobb települések energiaellátásában. A szélerőművek tekinthetők az egyik leghatékonyabb alternatív energiatermelési módnak, ugyanakkor ezek többnyire a településektől távolabb, azok határában találhatók meg.

A legkönnyebben integrálható, és emiatt legnépszerűbb megújuló energiatermelési módot a napelemes rendszerek jelentik. Telepítésük viszonylag egyszerű, és méretüknek csak a rendelkezésre álló felület szabhat határt. Bár a nagyobb napelemparkok is többnyire a városok határában helyezkednek el, de több jó gyakorlat van már a nagyobb napelemes rendszerek kialakítására is. Nagy tetőfelülettel rendelkező épületek, gyárak, logisztikai raktárak kitűnő helyszínéül szolgálnak ennek a megújuló energiát termelő rendszereknek. Emellett a lakosság körében is a napelemes rendszerek a legnépszerűbb energiatermelési módok, hisz relatíve kis befektetéssel biztosítják a környezettudatos áramellátást.

Ajánlott tartalom

Döntöttek Brüsszelben: kötelezővé válik a napelemek telepítése

Az Európai Parlament jóváhagyta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az EU épületeire, az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.