Ön megnézi az energiacímkét?

A háztartási gépeket vásárlók több mint négyötöde figyelembe veszi az eszközökön található energiacímkét – többek között erre világított rá az Állami Számvevőszék legfrissebb ellenőrzése.

Az ÁSZ csütörtöki közleményében megállapította, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium, Budapest Főváros Kormányhivatala, illetve a megyeszékhely szerinti járási hivatalok 2017 és 2019 között gondoskodtak a környezettudatos tervezés és az energiacímkézés piacfelügyeleti intézményrendszerének kialakításáról, illetve az ellenőrzési tevékenységek ellátásáról. Ezzel hozzájárultak a környezettudatos fogyasztói szemlélet elterjedéséhez. Kiemelték, hogy a magyar energiapolitika prioritásként kezeli az energiahatékonyság növekedésének elősegítését, amelynek köszönhetően mérséklődhet az energiaimport-függőség, csökkenhet az intézmények és a lakosság energiaszámlája, nőhet a beruházások száma. Ezáltal javulhat a foglalkoztatottság, mobilizálódhat a hazai tőke, felgyorsulhat a külföldi működő tőke és támogatás beáramlása, valamint teljesülhetnek az ország nemzetközi környezetvédelmi vállalásai.

Az energiacímkék tájékoztatást nyújtanak a fogyasztóknak a termékek energiafogyasztásáról és környezeti teljesítményéről, így segíthetik őket a megalapozott döntéshozatalban. Az Állami Számvevőszék ellenőrzése szempontokat ad a környezettudatos tervezésre és az energiafogyasztási címkézésre vonatkozó fejlesztési irányok és lehetőségek meghatározásához.

A kérdőíves felmérés keretében megkérdezett fogyasztók válaszai alapján az energiafogyasztási címkézéssel kapcsolatos tevékenységek eredményesek voltak, elérték a céljukat, hozzájárultak a környezettudatos fogyasztói gondolkodás és magatartás erősítéséhez – írták. A válaszadók 98,8 százaléka ismerte az energiacímke fogalmát és 83,5 százalékukat befolyásolta az energiacímke a vásárlás során. A kérdésre válaszadó vásárlók 89,7 százaléka elégedett volt az energiacímkén látható információkkal, 74,1 százalékuk szerint ezek az információk a használat során is beigazolódtak. Az energiacímkézési rendszer 2021. március 1-jén életbe lépett változása tovább erősítheti a termékek energiahatékonyságának növekedését, ezáltal az alacsonyabb energiafogyasztás elérését – áll a közleményben.

Ajánlott tartalom

Ez lenne a tökéletes akkumulátor a napelemek számára?

A 5K0 akkumulátor egyik változata igazi „mindent egyben” csomag, még invertert is tartalmaz.