Ön mekkora napelemes rendszert telepítene?

A hazai háztartások az elmúlt időszakban megduplázták a telepített napelemes rendszerek méretét.

A hazai háztartások felismerték, hogy a napelemes rendszereknek számos előnye van és olyan komfortot és biztonságot tudnak biztosítani, amire semmilyen más berendezés nem képes. Éppen ezért a lakások is jelentősen átformálódtak az elmúlt 10 évben. Egyre több elektronikai eszköz került használatba, és egyre inkább növekedett ezzel együtt a villanyszámla is. A Huawei Technologies Hungary napelemes üzletágának felmérése rámutatott arra, hogy a magyar háztartásoknál az elmúlt években duplájára nőtt a telepített rendszerek mérete. Ennek elsősorban az az oka, hogy az ingatlanok esetében korábban elsősorban az aktuális villanyfogyasztást fedezték napelemmel, most viszont már tudatosan nagyobb, tendenciálisan növekvő igényekre terveznek.

Sokak ugyanis a jövőben a hűtési és fűtési energiaigény biztosítását is a napelemes rendszerek szolgáltatta árammal kívánják fedezni. Sőt egyre inkább elterjednek az elektromos hajtású autók is hazánkban, melyek otthoni töltésére szintén a napelemek nyújtanak költséghatékony megoldást. A közlemény szerint a legtöbb háztartás számára egy 4-5 kW-os napelemes rendszer is elég volna, mégis a lakosság ennél jóval nagyobb teljesítményű, 6-8, vagy akár 10 kW-os rendszerben gondolkodik. A tapasztalatok is azt mutatják, hogy a vásárlók a nagyobb teljesítményű és tudású, lehetőleg a későbbiekben is bővíthető napelemrendszereket keresik.

Egy 5 fős család egy nagyjából 100-120 m²-es ingatlanban átlagos áramfogyasztása körülbelül 23-25.000 Ft. Ez kilowattórára vetítve és éves szinten vizsgálva nagyjából egy 6 kW-os rendszert tesz indokolttá. Amennyiben a család már tisztában van azzal, hogy a jövőben egy 1,5-2,5 kW-os klímát, vagy esetleg elektromos fűtést szeretne az ingatlanba szereltetni, akkor már érdemes egy bővíthető napelemes rendszerben gondolkodni, esetleg nagyobb, 8 kW-os inverterrel tervezni. Így a későbbiekben csak a napelempanelek számát kell csak növelni a tetőn, ami már egy jóval kisebb beruházás, mint a kezdeti volt. A nagyobb napelemes rendszer szolgáltatta energia pedig már elegendő áramot termel ahhoz, hogy a háztartás teljes fogyasztását plusz a hűtési-fűtési igényt is kielégítse.

Azok, akik következő autónak már biztosan egy elektromos autót szereznek be, és törekedni szeretnének a minimális költségű üzemeltetésre, azoknak érdemes még merészebbnek lenni és egy 10-12 kW-os inverterrel szerelt napelemes rendszerben gondolkodni. Ne rémisszenek meg senkit a számok, a piaci tapasztalatok olyanról is beszámoltak már, hogy több háztartásban előfordul akár 20 kW-os napelemes teljesítmény is. Persze ehhez már megfelelő nagyságú tetőfelületre is szükség van. A jövőben pedig már az energiatárolóval rendelkező inverterek elterjedését vetítik előre. Ez jelentheti ugyanis a megoldást a napközben megtermelt, de fel nem használt energia éjszakai felhasználására.

Ajánlott tartalom

Mutatjuk a gazdaságos napelemes rendszert, 500 ezerért árulják!

A Zendure 500 ezer forintért árulja a napelemes rendszerét, amely az erkélyre telepíthető.