Ön melyik napelemes támogatást fogja választani?

A Zöld Otthon Program komoly fellendülést hozhat a zöld lakások piacán.

Az elmúlt időszakban Magyarországon több olyan programot is elindítottak, melyekkel az otthonok energiahatékonyságát igyekeznek növelni. A különböző csomagok az új lakások építése és vásárlása mellett akár a felújításokat is segíthetik. Az utóbbi idők legnagyobb sajtóvisszhangot kapó ilyen projektje kétségkívül az a támogatási program, amelyet az alacsonyabb jövedelmű háztartások számára dolgoztak ki. A csomag várhatóan decemberben válik elérhetővé. A projekt keretében 100 százalékban vissza nem térítendő támogatás igényelhető fűtéskorszerűsítésre, illetve napelemes rendszerek telepítésére. Októberben indult el az MNB Növekedési Hitelprogram Zöld Otthon Program (NHP ZOP), melynek célja az, hogy fellendülést hozzon a zöld lakások piacán. A csomagban legfeljebb 2,5 százalékos fix kamattal maximum 70 millió forint hitelösszeg érhető el akár 25 éves futamidőre.  A konstrukciónak nincsenek családpolitikai követelménye, a hitelt BB energetikai besorolással vagy annál jobb minősítéssel rendelkező otthon építésére; valamint építés alatt álló vagy már elkészült ház és lakás vásárlására lehet igényelni.

A program valószínűleg a napelemes piacon is érdeklődési hullámot indít majd, hiszen az energiahatékonyság megvalósításának egyik legjobb módszere a napelemek telepítése. Arról, hogy kik és miként vehetnek részt a programban, illetve hogy pontosan milyen otthon számít újnak és energiahatékonynak, itt olvashat bővebben. Mostani cikkünkben a konstrukció további fontos részleteit ismertetjük, többek között azt is, hogy az igényléskor milyen kedvezménnyel élhetnek a családosok.

A családosoknak még könnyebb

A konstrukcióban csak az NHP ZOP keretében kötött lakáshitel váltható ki, és kizárólag új hitelszerződések köthetőek. A program indulása előtti szerződések tehát nem vonhatók be a konstrukcióba. A csomag keretében felvett hitelhez is lehet családi otthonteremtési kamattámogatást (OTK-támogatást) igénybe venni, de csak egy bizonyos összegig. A határ kétgyermekes családok esetében a hitelösszeg 10 millió forintjánál, háromgyermekeseknél 15 millió forintnál húzódik. A kamattámogatás feltételeit a vonatkozó jogszabály tartalmazza.

Azt egyelőre nem határozták meg, hogy meddig lehet igényelni az NHP zöld kölcsönt. A konstrukció alapja, hogy a hitelintézetek az MNB által biztosított forrásokat hitelezik tovább a lakossági ügyfeleknek. Több bank oldalán mást most elérhető a kapcsolódó dokumentáció, az egyes intézetek pedig saját rendelkezésre álló kereteik alapján fogadhatnak be hiteligényeket. Éppen ezért érdemes tájékozódni, már csak azért is, hogy a lehető legjobb ajánlathoz jussunk.

Mekkora kamatot számíthat fel a bank?

A hitel összege a kamattámogatott résszel együtt sem haladhatja meg a 70 millió forintot. Az ügyleti kamat a teljes futamidő alatt maximum 2,5 százalék rögzített éves hitelkamat, az adós által fizetendő éves költség, azaz a THM viszont ennél magasabb is lehet. A folyósítási díj a hitelösszeg 0,75 százaléka, összesen pedig legfeljebb 100 ezer forint. Az elő- és végtörlesztési díj maximum az elő- és végtörlesztett összeg 1 százaléka lehet, felső határa pedig 30 ezer forint. Az egyéb díjakat a vonatkozó jogszabály vagy az adott hitelintézet határozza meg. A program keretében legfeljebb 25 éves futamidejű lakáshitelek folyósítására van lehetőség.

Ajánlott tartalom

Brüsszeli döntés: kötelezővé tették a napelemek telepítését az épületekre

Az Európai Parlament jelentős lépést tett az energiahatékonyság és a zöld átmenet felé, elfogadva az uniós napenergia-szabványt.