Ön milyen felújításra költené az állami támogatást?

A Masterplast és a GKI készített reprezentatív felmérést az Otthonfelújítási program várható felhasználásának területeiről.

A felmérésből kiderült, hogy a legtöbben belső felújításra és az ingatlan szigetelésre költenék az Otthonfelújítási támogatásnál elérhető maximum 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatást. A vizsgálat eredményei szerint a megkérdezettek 30%-a a belső tereket és a fürdőszobát újítaná fel, utóbbi tevékenység főként a belső fali, padló-, álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását foglalja magában. A válaszadók több 25%-a tervezi a külső nyílászárók cseréjét, illetve a fűtési rendszer korszerűsítését. Természetesen megjelentek a különbségek a felújítási munkák tekintetében abból a szempontból, hogy az igénylő milyen jellegű ingatlanban él. A családi ház tulajdonosai számára például még kiemelten fontos a tető szigetelése, vagy felújítása. A megkérdezett kertes házzal rendelkezők 26%-a szeretne kerítést építeni, felújítani, míg teraszt, erkélyt, előtetőt megújítani és építeni 17%-a tervez. A garázs kialakítása is népszerű, a válaszadók 16%-a döntene mellette.

Érdekesség, hogy napelemes rendszert a családi házasok közel 1/5-e tervez telepíttetni. Ez nem is csoda, hisz igen kedvező lehetőséget jelent most az, hogy a beruházás 50%-át finanszírozza az állam. Ilyen olcsón korábban sosem lehetett napelemeket vásárolni. A kutatás eredményei szerint a tégla építésű lakások lakói között igen magas (24%) a klímaberendezések beépítésének vagy cseréjének az igénye. Ez napelemes rendszerrel kombinálva ráadásul olcsón és környezetbarát módon is üzemeltethető a kivitelezést követően.

Ajánlott tartalom

Izgalmas fejlesztés a napelemes üvegház, eper terem a panelek alatt

Egy franciaországi farmon egyszerre termelik az energiát és termesztik az epret.