Önbüntetésből bezár egy bálnahúst felszolgáló amerikai étterem

Végleg bezár az a kaliforniai étterem, amely a végveszélyben lévő tőkebálna (Balaenoptera borealis) húsából készült sushit szolgált fel a vendégeinek.

A Santa Monica-i The Hump nevű étterem tulajdonosa önmagát bünteti a bezárással, ám emellett komoly büntetőjogi szankciókkal is szembe kell majd néznie, mivel “tengeri emlősökből készült termékek jogtalan árusításával” vádolták meg. Az idén Oscar-díjjal jutalmazott The Cove (Az öböl) című dokumentumfilm stábja leplezte le.
A japán delfinmészárlásról szóló film rendezője, Louie Psihoyos hónapokat töltött a bizonyítékok megszerzésével. Egyszerű vendégeknek álcázva magukat, a stáb tagjai többször is felkeresték az éttermet és rendeltek a tiltott húsból. A felszolgált ételt pedig apró kamerákkal filmre vették és még mintákat is sikerült szerezniük a fogásokból, amelyekről aztán a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették, hogy tőkebálna húsából készültek.

“A The Hump elnézést kér a hűséges vásárlóitól, Santa Monica közösségétől és az egész nyilvánosságtól a törvénytelenség miatt. Továbbá reméli, hogy a bezárással, sikerül tudatosítania az emberekben azt a hatalmas kárt, amellyel az illegális bálnavadászat fenyegeti az óceán élővilágát és fajait. A bezárás egy önbüntetési intézkedés a pénzügyi bírság mellett, amelyet a helyi bíróság fog kiszabni. Az étterem tulajdonosa pedig további lépéseket fog tenni a végveszélyben lévő fajok védelmének ügyében” – olvasható az étterem internetes oldalán közzétett nyilatkozatban.
“Az egyik ilyen, hogy együttműködésbe kezd egy, vagy akár több olyan szervezettel is, amely a bálnák és más végveszélyben lévő fajok védelméért küzd” – tették hozzá.

Az étterem tulajdonosai akár egy éve börtönre és 200 ezer dolláros (40 millió forint) bírságra számíthatnak és a főszakács sem ússza meg a dolgot minimum 100 ezer dolláros (20 millió forint) pénzbüntetés nélkül.
“A tőkebálna a végveszélyben lévő fajok közé tartozik és a tengeri emlősök védelméről szóló törvény értelmében az Egyesült Államokban bármilyen bálnahús árusítása tilos” – derült ki a helyi szövetségi ügyész irodájának közleményéből. “Nem szabadna megtörténnie, hogy valaki egyszerűen csak besétál egy étterembe, és rendel egy adagot valamelyik végveszélyben lévő állat húsából” – hangoztatta Andre Birotte Jr. ügyész.

Ajánlott tartalom

Áder János: jó hír, hogy jövőre visszaválthatók lesznek az italosüvegek és -dobozok

A vízfogyasztás és az energiafogyasztás növekedésére, illetve az ezzel járó rendkívüli mennyiségű hulladék keletkezésére az egyik válasz a körforgásos gazdaság lehet - mondta Áder János kedden az Esztergomi Szakképzési Centrum diákjai számára tartott, az elektromobilizációt is érintő előadásában.