Önbüntetésből bezár egy bálnahúst felszolgáló amerikai étterem

Végleg bezár az a kaliforniai étterem, amely a végveszélyben lévő tőkebálna (Balaenoptera borealis) húsából készült sushit szolgált fel a vendégeinek.

A Santa Monica-i The Hump nevű étterem tulajdonosa önmagát bünteti a bezárással, ám emellett komoly büntetőjogi szankciókkal is szembe kell majd néznie, mivel “tengeri emlősökből készült termékek jogtalan árusításával” vádolták meg. Az idén Oscar-díjjal jutalmazott The Cove (Az öböl) című dokumentumfilm stábja leplezte le.
A japán delfinmészárlásról szóló film rendezője, Louie Psihoyos hónapokat töltött a bizonyítékok megszerzésével. Egyszerű vendégeknek álcázva magukat, a stáb tagjai többször is felkeresték az éttermet és rendeltek a tiltott húsból. A felszolgált ételt pedig apró kamerákkal filmre vették és még mintákat is sikerült szerezniük a fogásokból, amelyekről aztán a laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették, hogy tőkebálna húsából készültek.

“A The Hump elnézést kér a hűséges vásárlóitól, Santa Monica közösségétől és az egész nyilvánosságtól a törvénytelenség miatt. Továbbá reméli, hogy a bezárással, sikerül tudatosítania az emberekben azt a hatalmas kárt, amellyel az illegális bálnavadászat fenyegeti az óceán élővilágát és fajait. A bezárás egy önbüntetési intézkedés a pénzügyi bírság mellett, amelyet a helyi bíróság fog kiszabni. Az étterem tulajdonosa pedig további lépéseket fog tenni a végveszélyben lévő fajok védelmének ügyében” – olvasható az étterem internetes oldalán közzétett nyilatkozatban.
“Az egyik ilyen, hogy együttműködésbe kezd egy, vagy akár több olyan szervezettel is, amely a bálnák és más végveszélyben lévő fajok védelméért küzd” – tették hozzá.

Az étterem tulajdonosai akár egy éve börtönre és 200 ezer dolláros (40 millió forint) bírságra számíthatnak és a főszakács sem ússza meg a dolgot minimum 100 ezer dolláros (20 millió forint) pénzbüntetés nélkül.
“A tőkebálna a végveszélyben lévő fajok közé tartozik és a tengeri emlősök védelméről szóló törvény értelmében az Egyesült Államokban bármilyen bálnahús árusítása tilos” – derült ki a helyi szövetségi ügyész irodájának közleményéből. “Nem szabadna megtörténnie, hogy valaki egyszerűen csak besétál egy étterembe, és rendel egy adagot valamelyik végveszélyben lévő állat húsából” – hangoztatta Andre Birotte Jr. ügyész.

Ajánlott tartalom

Gaemi tájfun: a legmagasabb riasztás van érvényben Kínában

A kínai meteorológiai központ szerdán, idén először a legmagasabb szintű, vörös riasztást adta ki az ország felé közelítő Gaemi tájfunra, Tajvanon pedig több helyen is bezárták az üzleteket, iskolákat, több száz légi járatot töröltek, és több ezer embert evakuáltak az érintett térségekben.