Önellátó napelemes lakóhajó

A Bauhaus névre hallgató holland tervezésű bárka legjobb tulajdonsága, hogy képes csak napenergia felhasználásával is működni, írja a treehugger.com.

A jelenleg Londonban horgonyzó, egy művészeti iskola és egy angol rock együttes nevét is viselő lakóhajó tágasabb, mint egy átlagos lakás: nagy és napfényes konyhával, hálószobával és nappalival is rendelkezik. Működését pedig egy fotovoltatikus napelemrendszer biztosítja, kiegészítve egy elektromos motorral. „A hajó napenergiával üzemel. Egy 1,7 kilowattos PV cellás napelemrendszerrel működik, amely a jelen körülmények között (London 2. zónájában) elég energiát biztosít ahhoz, hogy tulajdonképpen egy éven keresztül szén-dioxid kibocsátás mentesen lehessen vele hajókázni vagy benne eléldegélni”, meséli a hajó tulajdonosa. „Egy vitorlás hajóval ellentétben választhatunk, hogy a megtermelt energiát hajózásra, elektromos eszközök üzemeltetésére vagy főzésre használjuk. A fedélzeten ugyanis nincs gázellátás, tehát a napelem-rendszer szolgáltatja a főzéshez is az energiát. A hideg téli hónapokban fűthetünk az „1930-as Bauhaus kályhájával”.

bauhaus

bauhaus

Ajánlott tartalom

Csendes udvar, környezetbarát kerítéssel, kell ennél több?

A környezettudatos gondolkodásmód egyre nagyobb népszerűségnek örvend, így mára szinte az élet minden területén elérhetővé váltak olyan megoldások, amelyekkel hétköznapi életünkben is sokban hozzájárulhatunk a fenntarthatósághoz, sőt.