Önellátó ökohajó

Már az ENSZ tavalyi koppenhágai nemzetközi környezetvédelmi tanácskozásán is felmerült a gördülő roadshow-kéhoz hasonló rivershow, egy különleges, környezetvédelmi demonstrátor vándorhajó gondolata. Ezt kívánja most valóra váltani Vincent Callebaut belga mérnök.

Tervei szerint a Physalia physalis (magyarul hólyagos medúza, népi nevén: portugál gálya) elnevezésű vízi jármű egyszerre több vonatkozásban is különleges lesz. A hajó az ECOTOPIA, az ökológiai jövő elnevezésű program egyik első eleme. Az újdonságról beszámoló Popular Science folyóirat júliusi száma szerint a jármű fő feladata kettős: nemcsak “vízparti” tanácskozásoknak adna otthont a világ különböző részeiben, hanem ivóvíz minőségűre tisztítaná a folyók (Rajna, Duna, Mississippi, Temze, Eufrátesz, Volga) mellette sodródó vizét. Ennek érdekében a hajófeneket titán-dioxiddal vonják be, amely elnyeli az ibolyántúli sugarakat, és megindítja a vízben úszó szerves és szervetlen mérgező anyagok bomlását. (Ezt már alkalmazzák különleges betonokon is.)

Ha lehorgonyozva áll, a hajó testében kialakított csőben az átáramló folyóvíz turbinákat működtet, amelyek az áramfejlesztő generátorait hajtják. Az áramellátásába a felső fedélzetet borító napelemek is besegítenek. A hajó Föld, Víz, Levegő és Tűz elnevezésű konferenciatermében környezetvédelmi kutatások eredményeit állítanák ki, a fedélzetére pedig a környezetvédelemben szerepet játszó növények arborétumát tervezik telepíteni. A nagyobb városokban kikötő hajó ott tartózkodása során múzeumként is látogatható lesz majd, és rendezvényeket befogadó étterem is működne rajta. Különleges, úgyszólván csak ívelt, görbült, áramvonalas váza és külső borítása nem éppen a hajóépítők álma, ám nemcsak hogy emlékeztet a névadó vízi lény formájára, hanem minimális a víz- és légellenállása is.

Ajánlott tartalom

Több tengerparti város süllyedése gyorsabb, mint a tengerszint emelkedése

Számos tengerparti város gyorsabban süllyed, mint amennyire a tengerszint emelkedik állapította meg a szingapúri Nanyang Egyetem és a NASA közös kutatása.