Önfenntartó hidrogén reaktor

A hidrogén látszólag olyan üzemanyag, ami határtalan lehetőségekkel kecsegtet, ám a tudósok egyelőre inkább csak olyan fosszilis tüzelőanyagokból tudják előállítani, mint például a földgáz. Egyelőre.

A Delaware Egyetem egyik doktorandusza egy új típusú reaktort fejlesztett, melynek mindössze koncentrált napfényre, cink-oxidra, és vízre van szüksége a hidrogén előállításához. (Aiolus News) Ami pedig a legjobb az egészben, hogy cink-oxid újra felhasználható, tehát ha a reaktort sikerül beindítani, onnantól kezdve már önfenntartó. Az Eric Koepf által tervezett nagy, henger alakú reaktor hőszigetelő kerámia anyagokból készült. A cink-oxid 15 tölcséren keresztül kerül a rendszerbe, a napfény pedig egy kvarc ablakon, illetve egy blendén át. Koepf ezen a héten szállítja át reaktorát Svájcba, ahol a zürichi Szövetségi Technológiai Intézetben tesztelik majd. A tesztelési fázisban 10000 Napnak megfelelő koncentrált fényt juttatnak majd a reaktorba körülbelül 1650 °C-os hőt létrehozva. Ezután a cink-oxid kerül be, amely a reakció hatására cink-gőzzé alakul, az pedig víz hozzáadásával hidrogénné. „Az alapötlet egy kis, jól szigetelt üreg létrehozása volt, melyet felülről erős napfénynek teszünk ki.” – magyarázta Koepf. A reaktor sikere komoly áttörést jelenthet a kibocsátás mentes, teljes mértékben fenntartható üzemanyagok területén. Koepf tanácsadója, Ajay Prasad professzor elképzelése szerint egy sivatagban elhelyezett hatalmas reaktor tömb ipari mennyiségű hidrogén előállítására lenne képes.

Ajánlott tartalom

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadást nyújt

Az MVM személyre szabott energetikai tanácsadással, naprakész ismeretekkel rendelkező energetikai tanúsítói csapattal segíti az Otthonfelújítási Programban pályázni vágyókat, és utólagos pénzügyi hozzájárulást nyújt a pályázati saját forráshoz - közölte az MVM Otthon Plusz Zrt. pénteken az MTI-vel .