Önfenntartó menedékház

Egy igazán különleges, 95 százalékban önfenntartó menedékházat tanulmányozott a svájci Alpokban egy magyarokból álló kis csapat.

A környezetbarát “kunyhó” képes maga előállítani a fűtést, az ivóvizet és az áramot is. Az expedíció célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a fenntartható építészet fontosságára. A csapatot Erőss Zsolt hegymászó segítette, aki végtagprotézissel is vette az akadályt, sőt, jövő héten már egy tibeti nyolcezressel próbálkozik.

Monte Rosa az egyetlen olyan menedékház a világon, amely 95 százalékban önfenntartó, azaz a főzéshez használt gáz és az élelmiszerek kivételével mindent képes maga előállítani – mondta el lapunknak Márta Irén, a napokban hazatért magyar expedíció egyik résztvevője, a Holcim Hungária Zrt. kommunikációs igazgatója. Hozzátette, az üzemeltetéséhez szükséges hőenergiát és elektromos áramot a napból nyerik. Emellett hőcserélőkkel és hőszivattyúkkal hasznosítják az összes hulladékhőt, azaz a szennyvizek, a berendezések és az elhasznált levegő hőjét is. Az ivóvizet a gleccser olvadó jégtömbjeiből nyerik, és egy nagy víztározóban tárolják 40 méterre a menedékház felett. Az építészek az ablakokat is úgy tervezték, hogy minél inkább a természetes fény világítsa be az épületet. Természetesen a szigetelésre is nagy hangsúlyt fektettek – mutatott rá.

A teljes cikk itt olvasható.

Ajánlott tartalom

Az ökoház többet jelent egy hőszivattyúnál és megújuló energiaforrásoknál

Az ökoház többet jelent egy modern berendezésekkel, például hőszivattyúval, szolárpanelekkel és energiavisszanyeréssel ellátott épületnél. Átgondolt projektet jelent, megfelelően kiválasztott építőanyagokkal és energiatakarékos megoldásokkal, amelyek hozzájárulnak a hőveszteség csökkentéséhez. Nézzük meg alaposabban, hogy miként befolyásolják mindezek a ház ökológiai jellemzőit