Önfinanszírozó a lakások hőszigetelésére felvett hitel

A mai feltételekkel felvett, államilag támogatott hitelből hőszigetelt lakások havi törlesztő részlete megegyezik a gázszámlán mutatkozó megtakarítással a hőszigetelő anyagokat gyártó Knauf Insulation Kft. számításai szerint.

A társaság azokat a sátortetős, kilencven négyzetméter körüli családi házakat vette alapul számításánál, amelyekből több százezer található az országban. Ezek komplett hőszigetelése 1,2 millió forintba kerül. A cég közleménye szerint ha egy ilyen házat 10 éves futamidejű, támogatott hitelből kíván a tulajdonosa leszigetelni, a kölcsönt 15 ezer forintos havi törlesztő részlettel veheti fel, és a futamidő végéig mintegy 1,8 millió forintot kell visszafizetnie. A munkák elvégzése nyomán a ház 42 ezer forintos, átlagos havi fűtésszámlája 15 ezer forinttal csökken, ami 10 év alatt 1,8 millió forint megtakarítást eredményez. A közlemény két országot hoz példának. A Németországban és Írországban futó energiahatékonysági programok azt mutatják, hogy a kormányok által energiahatékonysági programokba – épületek homlokzati és tetőszigetelése, nyílászárócsere, kazáncsere – fektetett minden 1 euró rövid időn – akár 1 éven – belül már 5 euró megtérülést hoz. A megtérülés nem más, mint a forgalmi adóból, valamint a létrejött új munkahelyekből származó többlet jövedelemadóból származó többlet költségvetési bevétel.

Ajánlott tartalom

A napelemek megtermelik a Kstar energiatárolója egyszerűen eltárolja az energiát

A KSTAR az új energiaforrások és a teljesítményelektronika egyik vezető márkája. Ide tartoznak az adatközpontok számára kritikus infrastruktúrák elemei (UPS, akkumulátorok és precíziós klímaberendezések), a moduláris adatközpont-megoldások, valamint átfogó fotovillamos és energiatárolási megoldások.