Önkéntes környezetvédők teszik rendbe a Túr Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszát szombaton; az ország szinte minden részéből eddig közel százötven résztvevő jelentkezett a folyó környezetének takarítására.

Önkéntes környezetvédők takarítanak a Túrnál

Önkéntes környezetvédők teszik rendbe a Túr Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszát szombaton; az ország szinte minden részéből eddig közel százötven résztvevő jelentkezett a folyó környezetének takarítására.

 Nagy László főszervező szerdán elmondta: az önkéntesek a turistaszezonra készülve teszik rendbe a Túr Sonkád és Nábrád közötti részét, amely nyáron kedvelt helye a kirándulóknak.

Sokan keresik fel a tiszakóródi bukógátat, ahol a dióligetek között a zsilipen vízesésszerűen, hatalmas dübörgéssel hull alá a kis folyó vize. Mások a működő túristvándi vízimalomhoz látogatnak el, amely 1752-ben épült, s legutóbb 1995-98 között újították fel. A nagyari Petőfi-fához, pontosabban annak maradványtörzséhez is sokan elzarándokolnak, ahol a költő egykor állítólag a Tisza című versét írta.

Nagy László és az önkéntes környezetvédők szerint így aztán nem mindegy, milyen állapotban van a Túr folyó partjainak mente. A szombati takarításon kiszedik a vízbe dőlt fákat, a növényzetben elakadt ágakat, a hullámtérben pedig felszámolják az illegális szemétlerakókat.

Az önkéntesek napi élelmezéséről a környék kereskedelmi üzletei, élelmiszer-feldolgozó cégei és vadásztársaságai adományokkal gondoskodnak. Mintegy 800 ezer forint értékű élelem, üdítőital és ásványvíz gyűlt össze eddig, s meleg étel is készül majd bográcsokban a környezetvédőknek az esti zárásra.

A főszervező megemlítette, hogy az eddig jelentkezett mintegy 150 résztvevő száma várhatóan környezetvédelmet oktató középiskolák diákjaival is nő, több oktatási intézmény jelezte, tanulói bekapcsolódnak a szombati Túr-takarításba.

Ajánlott tartalom

Csúcsot döntött a zöld hitelek állománya a tavalyi évben

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld tőkekövetelmény-kedvezmény programja révén a bankok a 2023 végi összesítés alapján majdnem 880 milliárd forint hitelt helyeztek ki - mondta az MNB szerdai sajtóeseményén Budapesten a Fenntartható pénzügyek főosztályának vezetője.