Önmagát hűtő sörösdoboz

Húsz évvel ezelőtt az amerikai Mitchell Joseph eldöntötte, hogy megoldja a modern világ egyik nagy kihívását: hogyan készítsünk olyan sörösdobozt, amely képes önmagát lehűteni.

Megtervezett egy dobozt, amely a HFC-134a hűtőközeget használta. A prototípusa működött: néhány perc alatt lehűtötte a folyékony anyagot. Viszont volt vele egy probléma: a HFC-134a üvegházhatású gáz, ráadásul 1400-szor hatásosabb, mint a szén-dioxid. Joseph egyetlen dobozának működtetése felért 800 kilométer autózással, ráadásul az USA környezetvédelmi ügynökségének előírásai szerint illegális volt. Nem meglepő, hogy az eredeti tervből soha nem indult meg a termelés. Idén Joseph bemutatta a ChillCant, egy teljesen legális, önmagát hűtő dobozt, amely három perc alatt 15 fokkal hűti le tartalmát.

A ChillCanben egy nagy nyomású szén-dioxidot tartalmazó, henger alakú kamra van, amely egy szelepben végződik, ezt pedig egy gomb zárja le. Amikor a felhasználó megnyomja a gombot, a szelep kinyílik, és a szén-dioxid kiáramlik a doboz alján a levegőbe. Ahogy a gáz kitágul, hőt von el a körülötte lévő folyadéktól, ezzel pedig csökkenti a hőmérsékletét. A speciális dobozba egyelőre energiaital kerül. Néhány USA-tagállamban már nyáron bevezetik, országszerte pedig 2014-től lesz elérhető.

Ajánlott tartalom

A vizek sótartalmának növekedése evolúciós változásra kényszeríti a planktonikus szervezeteket

A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont munkatársai folyamatosan vizsgálják, hogy az emberi tevékenység, illetve az emiatt zajló klímaváltozás milyen változást okoz a környezeti feltételekben, és hogyan reagálnak erre az élőlények.