Öntisztító napelemeket fejlesztettek ki kínai mérnökök

A napelemek felületére lerakódó por csökkentheti a rendszer hatékonyságát, ezért a panelek általában rendszeres tisztítást igényelnek.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A tetőre telepíthető napelemeknek extrém időjárási körülményekkel kell megbirkózniuk. A rendszereknek el kell viselniük a lezúduló csapadék nyomását, a szélsőséges fagyot vagy éppen az extrém meleget. Az egyik legnagyobb problémát ugyanakkor a por jelenti, az anyag a felületre lerakódva például képes csökkenteni a napelem hatékonyságát. Hogy megóvják a paneleket, bizonyos időszakonként karbantartást, tisztítást kell végezni rajtuk. Az utóbbi időkben azonban egyre több olyan okos megoldást jelenik meg a piacon, amely segíti a rendszerek öntisztulását. A DAH Solar kínai panelgyártó a közelmúltban például olyan tetőre telepíthető napelemes modult mutatott be, amely esővíz segítségével képes megszabadulni a felületén lévő szennyeződésektől – számol be a PV Magazine. A hofeji vállalat szerint ily módon nincs szükség beavatkozásra, hogy lekerüljön a napelemekről a felhalmozódó por. A vállalat a terméket öt verzióban kínálja. A rendszerben az elülső oldal keret nélküli, ami a csapadék elvezetését szolgálja. A megoldással csökkenhet a karbantartási beavatkozások száma, illetve a forrópontok kialakulásának esélye.

Kép: alternativemergia.hu

Az öt változat teljesítménye 450 és 470 watt között, a hatékonysága pedig 20,85 és 21,78 százalék között mozog. A nyitott áramkörű feszültség 62-62,8 volt, az áramerősség 9,19-9.43 amper, a maximális rendszerfeszültség 1500 volt. A termék 1903-szor 1134-szer 30 milliméteres, és 23,5 kilogrammos, a rendszerhez 3,2 milliméteres tükröződésmentes üveg és IP68 vízálló burkolat tartozik. Az eszköz mínusz 40 és plusz 85 Celsius-fok között képes működni. A DAH Solar a modulokat 25 éves teljesítménygaranciával és 12 év termékgaranciával kínálja. Az első évben a degradáció állítólag 2 százalék, 25 év alatt pedig elviekben a névleges teljesítmény 84,8 százaléka alá nem csökkenhet. A gyártó szerint termékét a németországi TÜV Nord tanúsító szervezet vetette nyomásteszt alá, az eszköz jól szerepelt a kísérleteken.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.