Opera-fesztivál szélmeghajtással

Még egy kulturális fesztivál is lehet teljesen „zöld”. A brit Glyndebourne művészeti szervező iroda lesz a házigazdája a világ első „szélmeghajtású” operafesztiváljának.

A Glyndebourne láthatóan jó példával jár elől a maga műfajában a zöldenergia terjesztésében: 2012 januárjában ők lettek az első olyan brit művészeti szervezet, amely 100%-ban szélenergiából nyeri az általa felhasznált áramot. (Aiolus News) A dél-angliai Sussex grófságban az idén 78. alkalommal, május 20 és augusztus 26 között megrendezendő fesztiválon többek között Janáček A ravasz rókácska, Mozart Figaro házassága, valamint Ravel két egyfelvonásos darabja, a Pásztoróra, valamint A gyermek és a varázslat kerül színre. Glyndebourne 900-kW Enercon turbinája, amely 1,5 millió fontba került, termeli az előadások számára szükséges áramot. A szélgenerátort a természet és környezetünk megóvásáról szóló könyveivel és filmjeivel elhíresült Sir David Attenborough avatta fel.

Ajánlott tartalom

Döntöttek: kötelezővé válik a napelemek telepítése az épületekre

Az Európai Parlament elfogadta az uniós napenergia-szabványt, amely előírja a napelemek telepítését az épületekre az EU tagállamaiban.