Opera miniböngésző az Apple telefonjaira

Az Apple jóváhagyta az Opera miniböngésző iPhone-ra szánt változatát, ezzel újabb lehetőségek nyíltak a világ legnépszerűbb mobilos böngészője előtt.

Az amerikai informatikai vállalat saját fejlesztésű böngészői mellett a norvég Opera Software az első, amely lehetőséget kapott a több mint 50 millió iPhone tulajdonos meghódítására. A hír hallatára a norvég szoftvercég részvényei 5,7 százalékkal emelkedtek.
A Mini népszerűsége abban rejlik, hogy a szoftverrel keresett internetes oldalak más mobilböngészőkkel ellentétben nem közvetlenül töltődnek le, hanem a mobiltelefonok processzorait kímélve, illetve a korlátozott adatelérési sebességhez igazodva, a szolgáltatók szerverein keresztül “lebutítva” optimalizált méretben jeleníthetők meg.

Az Opera Software az Apple-től március 23-án kérte a böngésző elfogadását. A szoftver három héttel később, kedden vált elérhetővé az App Store-ból, azaz az iPhone-ra szánt szoftverek egyetlen legális elosztási pontjáról.
A fejlesztők szerint az átlagosan egy hetet igénylő engedélyezési procedúra azért tarthatott ilyen sokáig, mert az Apple telefonjának népszerűségét az internetezési lehetőség is nagyban meghatározza.
“Az Opera Software vezette a Microsoft Internet Explorer böngészőprogramja elleni csatát, amelynek eredményeként 200 millió európai Windows használó választhat szabadon a böngészők között. Ennek tudatában talán az Apple sem akart az Operával harcolni” – vélekedett a Strand Consult tanácsadói cég vezetője.
A Statcounter.com statisztikai oldal szerint továbbra is az Opera Mini a legnépszerűbb mobiltelefonos böngésző, amelyet még az Apple iPhone böngészőjénél is többen használnak.
A norvég fejlesztők szerint az Operával hatszor gyorsabb honlapletöltési sebesség mellett akár 90 százalékkal csökkenhet az adatforgalom.

Ajánlott tartalom

Már 7,5 tonnánál jár a használt mobiltelefonokat visszagyűjtő kampány eredménye

A több mint 5 éve futó "Passzold vissza, Tesó!" kampányban mára 1111 gyűjtőpont részvételével, több mint 7,5 tonnányi használaton kívüli mobiltelefon gyűlt össze - közölte a KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért szerdán az MTI-vel.