Orbán: az oroszok segíteni fognak az energiafüggetlenség elérésben

Orbán Viktor szerint az oroszok is segíteni fognak Magyarországnak az energiafüggetlenség elérésében.

A Fidesz elnöke erről a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában beszélt szerdán azzal összefüggésben, hogy szombaton Szentpéterváron, az Egységes Oroszország Párt kongresszusán megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel.
Arra a felvetésre, miszerint az orosz sajtóból az derül ki, hogy az oroszok azt gondolják, nekik a szocialisták barátaik, a Fidesz pedig ellenfelük, Orbán Viktor szerdán azt mondta: az Egységes Oroszország Párt az Európai Néppárttal ápol kapcsolatokat, és konzervatív pártnak nevezi magát.
Mint mondta, az előbbi, Magyarországon közkeletű vélemény szerinte abból fakad, hogy az orosz kapcsolatok negyven éven keresztül a magyar kommunisták kezében voltak, és nyilvánvalóan nekik jobb kapcsolataik vannak. Ez egy logikus sztereotípia, amely sokáig élt a magyar közgondolkodásban, de “ennek igyekeztem most véget vetni, szerintem sikerrel. Ha így is volt, ez ma már a múlt” – fogalmazott.
Magyarország energiafüggetlenségével kapcsolatban a Fidesz elnöke azt mondta, az oroszok segíteni fognak ennek elérésében.     Kifejtette: a mostani, egy lábon álló, csak a gáztól függő magyar energiafelhasználást sokszínűsíteni kell, amelynek számos eleme van, az egyik a nukleáris energia. Pakson van egy blokk, amelyet fel kell újítani, a parlament pedig arról is döntött, hogy új blokkot kell építeni. A paksi pedig egy orosz típusú erőmű, és a felújítást, illetve az építkezést sem lehet megcsinálni az oroszok nélkül – közölte.
A gáztól való függetlenség egyik nagy nemzetgazdasági vállalkozásában tehát valószínűleg az oroszok részt fognak venni, holott ez a beruházás éppen az ő gázuktól való függést fogja enyhíteni – összegezte.
Orbán Viktor rámutatott ugyanakkor arra, hogy energiaügyben az amerikaiakat sem fogják kihagyni, mert szükség van modern alternatív energiaforrásra is, amely szintén csökkenti majd Magyarország energiafüggését.
A pártelnök szerint az orosz-magyar kapcsolatok ma számos helyen zavarosak. Úgy vélekedett, az, hogy Veres János volt pénzügyminisztert jelölték ki a keleti kapcsolatokért felelős embernek a kormányban, “mindent elárul”.
Orbán Viktor hétfőn úgy nyilatkozott újságíróknak: azért ment a hétvégén Szentpétervárra, hogy rendezze az orosz-magyar kapcsolatokat.
Szombaton Szentpéterváron, az állami dumában több mint kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország Párt XI. kongresszusán Orbán Viktor megbeszélést folytatott Vlagyimir Putyinnal. Szijjártó Péter akkori tájékoztatása szerint Oroszország miniszterelnöke és a Fidesz elnöke az orosz-magyar kapcsolatok jövőjéről tárgyalt.
Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben hangsúlyozta: a Fidesz kormányzásra készül, és mint kormányzásra készülő erő minden, a magyar külpolitika szempontjából fontos tényezővel rendezi a kapcsolatokat.
“Én azért mentem oda, hogy az orosz-magyar kapcsolatokat rendezzem. Tiszta, világos és átlátható kapcsolatokat akarunk” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ma ezek a kapcsolatok inkább zűrösek, Magyarország részéről “zűrös alakok zavaros helyzeteket teremtenek, és a zavarosban halásznak”. Ez elfogadhatatlan, ez a posztkommunista átmeneti időszaknak a kultúrája, ezen túl kell lépni, “erről mindenki a saját háza táján söprögessen, én is ott söprögetek, erről mi, magyarok tehetünk elsősorban” – vélekedett.
Mint mondta, ideje, hogy XXI. századi kapcsolatrendszerré formáljuk az eddigi orosz-magyar kapcsolatokat.
Arra a kérdésre, hogy megállapodott-e valamiben Vlagyimir Putyinnal, Orbán Viktor akkor azt mondta: mivel a magyar választók nem hatalmazták fel semmire, ezért nem tudott megállapodni.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.