Orbán: Itt nem lehet élni

Segíteni fogja a kormány azokat a kolontáriakat, akik új helyen akarják újrakezdeni életüket.

A miniszterelnök szerint Magyarországnak nincs szüksége külföldi anyagi segítségre, de igénybe veszi az EU segítségét, és a külföldön élő, magyar származású gazdagok felajánlásait is várja.
Nem látja értelmét a vörösiszappal elöntött kolontári részek újjáépítésének Orbán Viktor. “Itt nem lehet élni” – jelentette ki a katasztrófa után három nappal megejtett helyszíni szemléje után.
“Valószínűleg kell nyitni egy új telepet itt a faluban, egy új területet meg kell nyitni, ezt pedig valószínűleg be kell keríteni örök mementónak” – jelentette ki a miniszterelnök. Mint mondta,  bajba jutott családokat egyenként meg kell kérdezni arról, hogy kívánják-e itt folytatni az életüket, és hogyha itt nem kívánják, akkor hogyan és miképpen tudják a falun belül megoldani a problémájukat. Azoknak, akik a faluból is el akarnának menni, segíteni kell abban, hogy máshol tudjanak új életet kezdeni.

“Ez egy olyan természeti katasztrófa, amire nem volt példa Magyarországon” – jelentette ki. Vörösiszap-katasztrófa máshol sem történt még a világban.
“Ha ez éjjel történik, itt mindenki meghal. Ez olyan felelőtlenség, amire nem lehet szavakat találni” – jelentette ki a miniszterelnök, aki többször is utalt rá, hogy szerinte emberi gondatlanság okozhatta a történteket. Kizártnak tartja, hogy egy tározó fala ilyen hirtelen meginduljon, szerinte hosszabb folyamat következménye a tragédia, amit észlelni kellett volna.
Orbán szerint Magyarország elég erős ahhoz, hogy egy ilyen katasztrófa következményeit elhárítsa, “[t]ehát nekünk nem külföldi pénzügyi segítségre van szükségünk”. Ennek ellenére egyeztetni kíván George Patakival, New York állam magyar származású volt kormányzójával egy olyan alap létrehozásáról, ahová külföldön élő, tehetősebb magyarok küldhetnék el felajánlásukat. Ezek után még azt is megemlítette, hogy az EU-nak is vannak olyan alapjai, amelyeket az ilyen esetekre hoztak létre, és ezeket Magyarország is igénybe veszi, mert “jogunk van hozzá”.

Ajánlott tartalom

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége. Az akciót minden évben március első szombatján tartanák meg azzal a céllal, hogy a közösségi összefogással a lehető legtöbb fát ültessék el.