Orbán Viktor: áttörés az uniós energiapolitikában

Áttörésnek és nagy magyar sikernek nevezte Orbán Viktor az uniós állam- és kormányfők pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján született döntéseket szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A magyar miniszterelnök kiemelte: pénteken döntés született az uniós energiapiac egységesítésének és a függőségek megszüntetésének felgyorsításáról is. Ennek részeként a szabályozási korlátok leépítésével és a hiányzó infrastruktúra megépítésével az Európai Unió teljes területén egységes energiapiacot hoznak létre, ez vonatkozik a földgázra, a kőolajra és a villamos energiára is. Ehhez csőhálózatokat kell építeni, és össze kell kötni a nagyfeszültségű rendszereket is. A másik fontos határozat a függőségek megszüntetéséről szólt: eszerint az uniós vezetők kimondták: el kell érni, hogy minden tagállam legalább két egymástól független forrástól tudjon energiát szerezni. Ennek értelmében “legmagasabb szintre emelte az unió” az észak-déli hálózatok megépítését, valamint kimondták, hogy a Nabucco gázvezeték megépítésének munkálatait is fel kell gyorsítani.

Magyarországgal kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: folyamatban van a magyar és a román, a magyar és a horvát, a magyar és a szlovák rendszerek összekötése.Horvátországgal jövő kedden Zágrábban írják alá a hiányzó két megállapodást a gázellátás összekötéséről. Szlovákiával szintén megszületett az egyezség, és északi szomszédunk Lengyelországgal is szándéknyilatkozatot írt alá hálózataik összekötéséről. A szlovák-magyar közös vezetékkel kapcsolatban Orbán Viktor hozzátette: mivel annak 85 százaléka Magyarország területén lenne, ezért a költségek 85 százalékát is Magyarország állja majd. Ez a miniszterelnök becslése szerint 30-40 milliárd forint lehet. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter Szlovéniával is tárgyal egy lehetséges összekapcsolódásról. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország ezek hatására is néhány éven belül a Fekete-tenger, a Balti-tenger, az Adria, Azerbajdzsán és akár Észak-Afrika felől is rendelkezni fog energiaellátási lehetőséggel, és ezzel “egy óriási csapdából fog kiszabadulni”.

Orbán Viktor hozzátette azt is, hogy hamarosan döntés születik a Paksi Atomerőmű új blokkjának megépítéséről is, amely a régivel együtt képes lesz ellátni Magyarország áramigényének 60 százalékát.Az energiahordozók árával kapcsolatban a miniszterelnök leszögezte: ha sikerül ennyi lehetőséggel összekötni Magyarországot, akkor reális esély lesz a mostani hosszú távú szerződések lejártakor – 2015-ben – kedvezőbb egyezségeket kötni. A miniszterelnök elmondta azt is, hogy februárban nagyszabású programot hirdet meg a kormány, amely a gáztüzelésű kazánokról a vegyes tüzelésű kazánokra való átállást támogatja majd.

Ajánlott tartalom

Megkezdték a 800 kilométeres, keleti gázellátó rendszer kiépítését

Megkezdte a Szibéria ereje és a Szahalin-Habarovszk-Vlagyivosztok gázvezeték összekötését a Gazprom a több mint 800 kilométereres Belogorszk-Habarovszk szakasz építésével - közölte az orosz állami gázvállalat csütörtökön a Telegram-csatornáján.