Óriás fák a somogyi tájegységben

Rekord méretű fákat találtak a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársai Somogyban, Gadány és Tapsony határában.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele szerint Somogy e tekintetben két országos első hellyel büszkélkedhet: egy vénic-szillel, amelynek törzskörmérete 582 centiméter és egy vadkörtével, amely 370 centiméteres. Mindkét fa egy elhagyott, becserjésedett legelőn található.

Egy Gadányban talált bükk, melynek átmérője 519 centiméter, a második legnagyobb a megyében. Itt több famatuzsálem is található egymáshoz közel, meglepő módon egy szántó beakácosodott végében, egy vízfolyás mellett.
A termetes fákat Nyemcsok Tamás és Kocsis László a munkájuk során fedezték fel. Tudomásukra jutott, hogy van egy honlap, amelyen gyűjtik a nagy fákat.

A kezdeményezés Pósfai György, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézet igazgatójának nevéhez fűződik, aki szabad idejében, hobbijaként végzi ezt a tevékenységét. A mérések alapja a törzskörméret, melyet a talaj fölött 0-130 cm között kell mérni a legvékonyabb pontban.

Ajánlott tartalom

Még nem késő megmenteni a nyugat-antarktiszi jégtakarót egy tanulmány szerint

Egy új kutatás szerint megelőzhető a nyugat-antarktiszi jégtakaró összeomlása a Ross-tenger térségében, ha sikerül betartani a globális üvegházhatású gázkibocsátás korlátozását.