Óriás kölcsönt kapott az indiai napelemes modulgyártó

Egy egyesült államokbeli kormányszerv 500 millió dolláros adósságfinanszírozást hagyott jóvá a First Solar számára, hogy támogassa a gyártót egy vékonyfilm modulokat gyártó létesítmény felállításában Indiában.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az International Development Finance Corporation (DFC) nevű amerikai cég fogja nyújtani a kölcsönt az egyesült államokbeli székhelyű vállalat 3,3 GW kapacitású, egyenárammal működő modulokat előállító létesítményéhez Tamil Nadu államban, amelyről a First Solar korábban azt jelezte, hogy 684 millió amerikai dollárt igénylő befektetés. A földmunkákat már befejezték az üzemnél, amely várhatóan 2023 második felében kezdi meg kereskedelmi tevékenységét, és az általa megtermelt modulok többsége India szolár piacára fog kerülni. A First Solar vezérigazgatója, Mark Widmar úgy vélte, hogy a DFC létesítmény támogatására irányuló szándékában benne rejlik egy „megismételhető, követendő modell létrehozásának lehetősége, ami lehetővé teszi a hasonlóan gondolkodó nemzetek tiszta energia célkitűzéseinek megvalósítását”. A kölcsön a DFC legjelentősebb összegű adósságfinanszírozási tranzakciója. A beruházás elő fogja segíteni a DFC elkötelezettségét a beszállítói láncok kiszélesítése mellett, ez áll az ügynökség által kiadott sajtóközleményben, ami azt is kiemelte, hogy a Fisrt Solar vékonyfilm moduljaihoz nem használnak fel poliszilíciumot, írja az mnnsz.hu.

Az utóbbi hónapokban az Egyesült Államok határánál visszatartották a napelem modulokat, miután az ország megtiltotta a Hoshine Silicon Industry és leányvállalatai által előállított szilícium alapú termékek importálását, a Kína Hszincsiang régiójában alkalmazott kényszermunkára vonatkozó vádakra adott válaszul. A régióhoz köthető a globális szinten előállított poliszilícium 45%-a, az InfoLink Consulting nevű, kutatással és tanácsadással foglalkozó cég szerint. A DFC megbízott vezérigazgatója, Dev Jagadesan, azt nyilatkozta, hogy a First Solar indiai üzemének nyújtott támogatás lökést fog adni a szolár panelek gyártási kapacitásának „egy kulcsfontosságú szövetségesnél, és elősegíti az iparág mozgósítását, hogy olyan kedvezőbb normákhoz igazodjanak, amelyek illeszkednek az Egyesült Államok értékeihez”, majd hozzátette: „ez a tranzakció újabb mérföldkövet képvisel az Egyesült Államok alternatív beszállítói láncok kiépítésére irányuló erőfeszítései terén.”

India kormánya a hazai szolár termelés felfuttatására törekszik, mivel az ország 2030-ra új célt tűzött ki, ami 500 GW megújuló energia termelését jelenti. India jelenlegi napenergia kapacitása 8,8 GW, míg cellagyártási kapacitása 2,5 GW. Egy új gyártáshoz kapcsolódó ösztönzési forma (production-linked incentive, PLI) szolgálja a hazai modulgyártás támogatását, ez várhatóan több mint ötszörösre fogják bővíteni, miután a pályázatra 54,5GW-nak megfelelő ajánlat érkezett be. A szolár ágazatot támogató indiai intézkedések körébe tartozó kezdeményezés hatására 18 pályázó nyújtotta be pályázatát, ezek egyike a First Solar a JMK Research & Analytics nevű tanácsadó cég szerint.

A Tamil Nadu üzem a First Solar Ohio államban, Vietnamban és Malajziában működő szolár gyártólétesítményeinek sorát folytatja, a cég 2024 végére összesen 16 GW globális termelési kapacitással számol. A vállalat az idén jelentette be, hogy meg fogja duplázni az Ohióban meglévő kapacitását, egy új 3,3GW-os egyenáramú modulokat gyártó létesítmény segítségével, amely az USA közüzemi ágazata számára fog termelni.A First Solar a közelmúltban a kereslet jelentős megugrását tapasztalta, mind az  Egyesült Államokon belül, mind nemzetközi viszonylatban, mivel minden korábbinál nagyobb megrendelést könyvelhetett el a fejlesztő és fontos energiaipari szereplő, a Lightsource bp prészéről, ami 5,4 GW-nak megfelelő mennyiségű modulra adott rendelést.

 

 

Kép: First Solar

Ajánlott tartalom

A kormányon múlik mikor telepíthetünk olcsó napelemet az erkélyre

Már 2023. március 31-én engedélyezni kellett volna az erkélynapelemeket Magyarországon, de ez még máig nem történt meg.