Óriás napelem farm épül a sivatag közepén

Ausztráliában épül az óriási napelem farm, de Szingapúrban használják fel a megtermelt energiát.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Tovább bővülhet a világ legnagyobb napelemes és energiatárolási projektje – írja a PV Magazine. A szingapúri székhelyű Sun Cable bejelentette, hogy növelni akarja az Észak-Ausztráliába tervezett, 26 milliárd dolláros Australia–ASEAN Power Link (AAPL) termelékenységét és tárolási kapacitását. A koncepció lényege, hogy az ausztrál Outback nevű régióban egy gigantikus napelemparkot építsenek fel, az itt megtermelt energiát pedig egy víz alatti hálózattal vezessék Szingapúrba. A ritkán lakott Outbackre, amely az ország nagy részét elfoglalja, isten háta mögötti vidékként is szoktak hivatkozni. A projekt eleve példátlannak számít a napelemes piacon, David Griffin, a Sun Cable vezérigazgatója azonban bejelentette, hogy tovább akarják bővíteni a rendszert. Mint mondta, a napelemes technológia fejlődésének köszönhetően az AAPL jelentősen nagyobb lesz az eredetileg tervezett 14 gigawattos rendszernél. Griffin hozzátette, ez bizonyosan költségnövekedéssel is jár majd, a pontos számokról azonban csak szeptember végén fognak tudni tájékoztatást adni. A 14 gigawattos, az ausztrál 5B által gyártott panelekből felépülő park már eleve az AAPL része. A telephez a tervek szerint egy 33 gigawattórás tárolót is kapcsolnak majd. A parkot egy 12 ezer hektáros területen akarják kialakítani Powell Creeknél, a telepről az ausztráliai Darwinba, valamint Szingapúrba küldenék az áramot egy 4500 kilométer hosszú, hol felszín feletti, hol víz alatti hálózat segítségével.

A projekttel a számítások alapján több mint 3 millió háztartás éves energiaszükségletét elégíthetik majd ki. Griffin szerint az ügyfelek igényei miatt döntöttek a kapacitásnövelés mellett. Mint hozzátette, a napelemes technológia elképesztő fejlődésen esett át az utóbbi 30 évben, és bár a költségek 99 százalékos csökkenést tapasztaltak, még így is van tere a további fejlődésnek. Éppen ezért az ügyfelek és a Sun Cable is fontosnak tartják, hogy korszerűsítsék a projektet. A tervek átdolgozása miatt a telep területe elvileg nem nő majd, a víz alatti kábel kivezetését viszont 60 kilométerrel eltolták Darwintól. Ennek oka az, hogy az eredetileg kiválasztott helyszín a beruházások miatt már kezd túlságosan zsúfolttá válni.

Ajánlott tartalom

Megkezdte működését az Egyesült Államok tengeri szélerőműparkja

Megkezdte működését csütörtökön az Egyesült Államok kereskedelmi célú áramtermelésre használt első partközeli szélerőműparkja az atlanti-óceáni partvidéken.