Óriási naperőmű beruházás a láthatáron

Kína, a világ legnagyobb napelem-szállítója több mint négyszeresére kívánja emelni naperőműveinek teljesítményét 2015-ig. Mint azt Shi Lishan, a pekingi kormány megújuló energiákkal foglalkozó hivatalának alelnöke bejelentette, a következő három évben el kell érniük a 21 GW összteljesítményt, és ebből egy GW-ot naphőerőművek adnak. (Aiolus News)

Az ország eredetileg azt tervezte, hogy 2015-ig 5 GW, 2020-ig pedig 20 GW lesz a kitűzött cél, Peking azonban már tavaly fontolóra vette a terv emelését, hogy ösztönözze a piacot, amely stagnálni látszott az európai szubvenciók és az áresés által nehéz helyzetbe hozott napelemgyártók miatt. Lian Rui, a Solarbuzz elemző cég szakértője szerint a jelentős áresés miatt az előrejelzésekhez képest korábban köszöntött be a napelem-technológia tömeges felhasználása. A szakértő szerint még ez az a célkitűzés is mérsékelt, a 30 GW működő kapacitás elérését sem tartja kizártnak.

Ajánlott tartalom

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan - jelentette be szerdán a KSH.