Óriási naperőmű beruházás a láthatáron

Kína, a világ legnagyobb napelem-szállítója több mint négyszeresére kívánja emelni naperőműveinek teljesítményét 2015-ig. Mint azt Shi Lishan, a pekingi kormány megújuló energiákkal foglalkozó hivatalának alelnöke bejelentette, a következő három évben el kell érniük a 21 GW összteljesítményt, és ebből egy GW-ot naphőerőművek adnak. (Aiolus News)

Az ország eredetileg azt tervezte, hogy 2015-ig 5 GW, 2020-ig pedig 20 GW lesz a kitűzött cél, Peking azonban már tavaly fontolóra vette a terv emelését, hogy ösztönözze a piacot, amely stagnálni látszott az európai szubvenciók és az áresés által nehéz helyzetbe hozott napelemgyártók miatt. Lian Rui, a Solarbuzz elemző cég szakértője szerint a jelentős áresés miatt az előrejelzésekhez képest korábban köszöntött be a napelem-technológia tömeges felhasználása. A szakértő szerint még ez az a célkitűzés is mérsékelt, a 30 GW működő kapacitás elérését sem tartja kizártnak.

Ajánlott tartalom

Bevizsgálták a LED-lámpákat, mutatjuk az eredményeket

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált műszaki laboratóriuma tízféle LED-lámpa kezdeti fényáramát vizsgálta, ebből kiderült, hogy az árucikkek mindegyike eleget tett a fényáramra előírt követelményeknek, és megfelelt a csomagoláson feltüntetett paramétereknek.