Óriási érdeklődés a passzívházak iránt

Több mint 800 résztvevő jelenléte mellett, 2009. február 12-én, a Magyar Passzívház Szövetség által Budapesten került megrendezésre a II. Magyar Passzívház Konferencia.

A Magyar Passzívház Szövetség által szervezett rendezvénynek idén a Tetők-Falak-Homlokzatok+Épületenergetika szakkiállítás adott otthont. A konferencián a passzívházak kifejlesztésében közvetlenül résztvevő, azt elsőként alkalmazó nemzetközi szaktekintélyek, illetve a Magyarországon passzívházakkal aktívan foglalkozó vállalatok és intézmények kompetens szakemberei tartottak előadást.

A Magyar Passzívház Szövetségnek kettős célja volt a konferencia megszervezésével. Egyrészt passzívház alapinformációt rendelkezésre bocsátani első kézből, közvetlenül a passzívház megalkotásában szerepet vállaló szaktekintélyek meghívásával, másrészt pedig bemutatni, hogy Magyarországon is rendelkezésre állnak mind a passzívházak létrehozásához szükséges alapanyagok, komponensek, mind pedig a szükséges, felkészült szaktudás.

A résztvevők száma a tavaly megrendezett I. Magyar Passzívház Konferenciához képest megduplázódott. Különösen figyelemre méltó az érdeklődők nagy száma, ha figyelembe vesszük, hogy az utolsó Nemzetközi Passzívház Konferenciát megközelítően ennyi, közel ezer fő látogatta. A látogatók túlnyomó része építész volt, akik közül többen is közölték, hogy a tudásvágy mellett azért is vesznek részt a konferencián, mert egyre több megrendelő érdeklődik náluk a passzívházak után.

Egy passzívház fűtési energiaszükséglete 80-90 százalékkal kevesebb, mint egy hagyományos és 60-75 %-kal kevesebb, mint egy alacsony energiaszintű házé. 2008 végéig mintegy 16.000 passzívház épült világszerte, egyre több régió támogatja aktívan a passzívház szabvány alkalmazását. Magyarországon minden technikai feltétel adott ahhoz, hogy bárki passzívházat építsen magának.

Ajánlott tartalom

Napelem cellákat használnának szívritmusszabályzókhoz

A Chicago-i Egyetem kutatói olyan különleges, egyrétegű napelem cellát fejlesztettek ki, amely felhasználható kevésbé invazív orvosi eszközök áramellátásához.